Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

0MBSe poate intampla pe serverele cu cPanel sa ne arate in conturile de gazduire ca spatiul ocupat de bazele de date (MySQL Disk Space) este de 0MB desi utilizatorul are baze de date mari folosite in mod curent.

Problema apare de obicei ca urmare a unui update sau in cazuri izolate cand contul verificat este nou creat – bineinteles, nu se exclude nici varianta omiterii acestei setari la pregatirea serverului, pentru ca in mod implicit cPanel nu contorizeaza spatiul ocupat de bazele de date.

Pentru a rezolva problema exista doua metode, una folosind interfata WHM iar cealalta folosind linia de comanda. Din punct de vedere al eficientei nu exista nicio diferenta. Practic ambele metode fac acelasi lucru, cu diferenta ca din linia de comanda putem forta updatarea contorului pentru spatiul ocupat.

Prima varianta ar fi sa intram in WHM > Tweak Settings iar in sectiunea SQL sa bifam optiunea „Calculate the disk usage of account MySQL and PostgreSQL databases.„:

Dupa ce am bifat optiunea respectiva dam click pe „Save” si asteptam recalcularea spatiului ocupat.

A doua varianta, pentru cei carora le place sa-si murdareasca nitel mainile, se face din linia de comanda ca root. Pentru asta vom edita fisierul /var/cpanel/cpanel.config si cautam linia disk_usage_include_sqldbs=0. Setam valoarea pe 1 si rulam comanda /scripts/update_db_cache pentru a forta recalcularea spatiului ocupat – comanda care in cazul serverelor mari poate dura pana la cateva zeci de minute.

cPanel

One Response so far.

  1. alex79 says:

    Am avut problema asta.tiam urmat sfatul prin linia de comanda.sa rezolvat.mersi si la cat mai multe tutoriale bune