Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

Incepatorii in Linux sau cei care sunt obisnuiti sa foloseasca intensiv utilitarele GUI sunt uneori derutati de linia de comanda si nu stiu cum sa rezolve taskuri simple pentru ca se blocheaza la chestii elementare. Unul din punctele in care utilizatorii se impotmolesc cel mai des e preluarea listei de pachete instalate.

Fiecare sistem de administrare a pachetelor are propria metoda de gestiune a pachetelor si, bineinteles, exista si posibilitatea de a genera foarte simplu lista de pachete instalate.

In sistemele care folosesc rpm ca metoda de instalare a binarelor (RedHat, Fedora, CentOS etc.), comanda pentru preluarea listei este rpm -qa care, impreuna cu utilitarul de filtrare grep, ne poate spune daca un pachet este instalat sau nu pe sistem:

[root@server ~]# rpm -qa | grep httpd

Pentru sistemele care folosesc dpkg pentru instalarea binarelor (Debian, Ubuntu, Xandros etc), comanda folosita este dpkg -l:

[root@server ~]# dpkg -l | grep httpd

La fel de des se poate sa intalniti un sistem FreeBSD sau NetBSD, caz in care se va folosi comanda pkg_info, comanda care returneaza lista pachetelor instalate. Modul de utilizare este identic, cu diferenta ca nu este necesar nici un parametru:

[root@server ~]# pkg_info | grep httpd
Linux

5 Responses so far.

 1. Jocuri says:

  As dori si eu un program de linux asemanator cu winamp. Cel din ubuntu mi se pare omare porcarie. Nu-mi place deloc. Am cautat pe net winamp ptr linux si nu gaseste nimic. Am observat ca sunt foarte putine playere audio ptr linux.

 2. Sergiu Tot says:

  Salut,

  Incearca Qmmp. E bunicel, seamana foarte bine cu Winamp, si il poti instala cu Synaptic in Ubuntu.

 3. Jocuri says:

  ms moolt. e foarte bun 🙂

 4. marian says:

  imi poti spune te rog cum fac si in sclackware sa vad ce programe sunt instalare?

 5. Sergiu Tot says:

  Incearca cu pkgtool.