Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

In zilele trecute am fost pus in situatia de a inlocui un HDD defect. Datele trebuiau pastrate, pe cat posibil, iar situatia asta cred ca e destul de cunoscuta motiv pentru care nu strica sa prezint principalele utilitare folosite.

Pastrarea datelor la inlocuirea unui HDD poate fi facuta in doua moduri: prin copiere sau prin clonare. Chiar daca nu este o clonare propriuzisa, merita mentionate metodele de copiere a datelor pentru ca uneori e mai simplu. Asadar, sa vedem cum putem salva datele.

Copierea datelor

In FreeBSD putem folosi pentru copierea datelor rsync sub forma de backup iar apoi putem updata fisierele:

[root@localhost ~]# rsync -av /mnt/sursa/* /mnt/destinatie

Avantajul rsync este ca odata copiate datele putem rula din nou comanda cu parametrul -u pentru a copia doar fisierele care au fost modificate. Astfel, rulam prima data rsync -av /mnt/sursa/* /mnt/destinatie pentru a avea o copie a datelor iar dupa ce s-a terminat copierea rulam rsync -auv /mnt/sursa/* /mnt/destinatie pentru a copia fisierele noi sau cele modificate. Abordarea este foarte utila in cazul in care avem de copiat de pe un sistem de fisiere aflat in productie si dorim un downtime cat mai mic.

Clonarea discului

Exista situatii in care copierea nu poate fi luata in considerare – ex. foarte multe fisiere mici, sectoare pe disc care nu pot fi citite si care ingreuneaza considerabil copierea. Pentru astfel de situatii putem folosi comanda dd pentru clonare:

[root@localhost ~]# dd if=/dev/ad4 /dev/ad8

Comanda are nevoie de doi parametri, if pentru specificarea discului sursa si of pentru specificarea discului destinatie. Optional putem folosi parametrul bs pentru a specifica marimea blocurilor de date copiate.

Folosind comanda dd vom obtine o clona a primului disc. Aceasta abordare prezinta doua dezavantaje. Primul este faptul ca discurile trebuie sa fie de aceeasi marime, indiferent de spatiul ocupat pe discul sursa. Daca vrem sa folosim un disc mai mic sau unul mai mare clonarea nu este o solutie si trebuie sa apelam la copierea cu rsync, dupa cum am prezentat mai sus. Al doilea dezavantaj este faptul ca in cazul unui disc cu sectoare defecte e posibil sa dureze foarte mult clonarea. Ca solutie putem folosi un alt utilitar numit dd_rescue care functioneaza in principiu la fel ca dd cu diferenta ca sectoarele defecte sunt ignorate – nu se incearca citirea iar datele sunt inlocuite pe discul destinatie cu caracterul null. Sintaxa este urmatoarea:

[root@localhost ~]# dd_rescue /dev/ad4 /dev/ad8
dd_rescue: (info): ipos:    30400k, opos:    30400k, xferd:    30400k
          errs:   0, errxfer:     0.0k, succxfer:    30400k
       +curr.rate:   3710kB/s, avg.rate:   3707kB/s, avg.load: 0.0%
[root@localhost ~]#

Un alt avantaj al utilitarului dd_rescue fata de comanda dd este faptul ca prezinta si starea clonarii si viteza cu care se face clonarea. Instalarea se poate face din porturi ruland comanda:

[root@localhost ~]# cd /usr/ports/sysutils/dd_rescue && make install clean
Linux

3 Responses so far.

 1. rami cori says:

  ieri am citit prima oara un tutorial ma ajuta mult o sa citesc in continuare

 2. emy says:

  Foarte bun tutorialul.Practic putem face backup oricand,sa nu asteptam sa se strice hard-diskul.

 3. iphonix says:

  oooh, nice, dar nu ar fii si mai nice sa folosim virtualizare?