Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

Comentariile sunt închise pentru Configurarea retelei in FreeBSD

Pentru configurarea accesului la retea FreeBSD foloseste doua fisiere. Primul este /etc/rc.conf folosit pentru configurarea interfetei de retea iar al doilea e /etc/resolv.conf pentru setarea serverelor de nume care vor fi folosite.

In /etc/rc.conf se adauga urmatoarele linii:

defaultrouter="192.168.0.1"
ifconfig_xl0="inet 192.168.0.2  netmask 255.255.255.0"

Directiva defaultrouter seteaza gateway-ul, serverul prin care se obtine accesul la internet. In cazul unui LAN care nu e legat la internet poate lipsi.

A doua directiva e de forma ifconfig_xxy unde xxy e numele driverului folosit iar y e indicele interfetei daca sunt mai multe conectate la acelasi sistem. In cazul placilor 3Com si Intel driverul folosit e xl. Daca nu stiti ce driver foloseste placa de retea se poate rula comanda ifconfig care va returna o lista cu toate interfetele existente si parametri de functionare. Aceasta linie e cea care specifica setarile interfetei de retea. Directiva inet spune adresa IP care va fi folosita iar netmask masca de retea, care trebuie sa fie identica pe toate sistemele din LAN.

Daca sistemul este conectat intr-un LAN care foloseste un server DHCP pentru configurarea accesului la internet putem pune in loc de cele doua linii mai sus mentionate una singura care va prelua informatiile din serverul DHCP:

ifconfig_xl0="DHCP"

Pentru configurare sistemul va folosi comanda /sbin/dhclient. Daca binarul dhclient este intr-o alta locatie decat directorul /sbin sau daca folosim un client DHCP propriu va trebui sa ii specificam calea adaugand, tot in fisierul /etc/rc.conf, calea catre binarul folosit:

dhclient_program="/calea/catre/dhclient"

Daca pe interfata de retea exista mai multe adrese IP setate se adauga pentru fiecare adresa cate o linie de forma:

ifconfig_xl0_alias0="inet 192.168.0.3  netmask 255.255.255.0"
ifconfig_xl0_alias1="inet 192.168.0.4  netmask 255.255.255.0"
ifconfig_xl0_alias2="inet 192.168.0.5  netmask 255.255.255.0"

Daca sistemul este conectat la internet vom folosi si al doilea fisier, /etc/resolv.conf, in care specificam serverele DNS care vor fi interogate cand e necesara translatarea numelui unui host in adresa IP. Fisierul /etc/resolv.conf contine pe cate o linie separata fiecare server DNS care il vom folosi, precedat de directiva nameserver. Primul server interogat va fi primul din fisier. In cazul in care acesta nu raspunde, se va interoga al doilea, apoi al treilea etc. In cazul in care folosim un server DNS local e bine ca primul server din fisierul /etc/resolv.conf sa fie adresa de loopback, 127.0.0.1.

Un exemplu de fisier /etc/resolv.conf ar fi urmatorul:

nameserver 127.0.0.1
nameserver 192.168.0.1

Folosind cele doua linii de mai sus, cand o aplicatie cere rezolvarea unui host in adres IP prima data se va face o verificare locala ceea ce va scurta foarte mult timpul de rezolvare a hosturilor care folosesc ca nameserver serverul DNS local.

Linux

Comments are closed.