Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

Comentariile sunt închise pentru Cum cautam fisiere vechi

Pentru a gasi fisierele pe un sistem UNIX/Linux se foloseste comanda find. Daca ne intereseaza doar fisierele vechi putem folosi tot comanda find careia ii dam, folosind parametri, indicatii despre ceea ce ne intereseaza. Daca ne intereseaza, de exemplu, toate fisierele mai vechi de 60 de minute putem folosi comanda find de forma:

% find /usr -cmin +60 -name "*"

Comanda de mai sus ne va afisa toate fisierele care au mai mult de 60 de minute ( +60 ). Daca ne intereseaza fisierele care au mai putin de 60 de minute putem inlocui +60 cu -60. Trebuie mentionat ca parametrul cmin ne afiseaza fisierele/directoarele create in intervalul specificat. Daca ne intereseaza fisierele modificate in intervalul care il specificam (indiferent de momentul in care au fost create) putem folosi in loc de cmin parametrul mmin caruia ii specificam de asemenea o valoare in minute. Exista si parametrul amin care verifica cand a fost accesat ultima data fisierul, dar acest parametru e posibil sa nu functioneze pe unele servere daca partitia pe care se face cautarea a fost montata folosind parametrul noatime.

Cum de obicei ne intereseaza mai mult decat cautarea unui fisier putem seta si actiuni care sa aiba loc pentru fiecare fisier in parte. De exemplu, daca dorim stergerea fisierului putem redirecta rezultatul spre o alta aplicatie folosind pipe. In cazul nostru putem redirecta rezultatul spre comanda rm:

% find /usr -cmin +60 -name "*" | xargs rm -f

Comanda de mai sus va sterge automat toate fisierele gasite. E recomandat ca in perioada de testare sa nu se foloseasca rm -f care va sterge fisierele fara avertisment ci rm -i care va face o interogare pentru fiecare fisier in parte.

O alta varianta ar fi sa folosim parametrul -exec al comenzii find:

% find /usr -cmin +60 -name "*" -exec /bin/rm -f {} ;

Comanda de mai sus va avea exact acelasi efect ca si comanda anterioara in care redirectam rezultatul cautarii spre o alta comanda folosind pipe.

Linux

Comments are closed.