Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

Comentariile sunt închise pentru Cum se foloseste tar

tar este arhivatorul clasic din sistemele UNIX – Tape ARchiver. In sistemele UNIX si UNIX-Like este preferat in locul altor arhivatoare – zip, rar, lha etc. Utilizarea din consola chiar daca pare putin ciudata e usoara. Pun mai jos cateva exemple:

1. Pentru arhivarea unui fisier/director

# tar -cf fisier.tar fisier

Parametrul -c indica aplicatiei faptul ca trebuie creata o arhiva iar -f spune numele arhivei. Al doilea parametru, fisier, e numele fisierului care va fi arhivat.

# tar -zcf fisier.tar.gz fisier

In cazul in care se specifica si parametrul -z, tar nu doar va arhiva ci va si comprima fisierul astfel ocupand mai putin spatiu pe disc.

# tar -zcfv director.tar.gz director

Daca dorim arhivarea si comprimarea unui director (folder) putem folosi parametrul -v (verbose) care ne arata toate detaliile arhivarii.

2. Pentru dezarhivare

# tar -xf fisier.tar

Comanda de mai sus extrage din fisier.tar fisierul arhivat. Se foloseste parametrul -x care ii spune aplicatiei ca e vorba de o extragere din arhiva nu de o arhivare.

# tar -zxf fisier.tar.gz

Daca fisierul de dezarhivat e comprimat cu gzip se poate folosi parametrul -z pentru ca fisierul sa fie decomprimat inainte de a fi dezarhivat.

# tar -zxvf fisier.tar.gz

Bineinteles, ca in cazul arhivarii, putem folosi parametrul -v (verbose) care ne raporteaza fiecare faza prin care trece aplicatia, fiecare fisier care este dezarhivat.

Linux

Comments are closed.