Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

Comentariile sunt închise pentru Editare fisiere remote cu vim

Printre linuxisti editorul vim e destul de folosit. E mic, puternic si are suport pentru tot felul de limbaje si situatii in care putem ajunge la un moment dat. Una din facilitatile limbajului este editarea fisierelor la distanta. Daca avem de exemplu un cont pe serverul exemplu.ro si avem de editat fisierul /public_html/index.php o putem face sarind peste pasii conectare->download->modificare->upload cu ajutorul editorului vim:

[sergiu@localhost ~]$ vim ftp://sergiu@exemplu.ro/public_html/index.php
Enter password: ************

Dupa ce introducem parola corecta fisierul index.php de pe server va fi deschis si il putem edita normal, exact ca in cazul unui fisier local.

Acelasi editor vim poate edita si fisiere prin scp:

[sergiu@localhost ~]$ vim -f scp://sergiu@exemplu.ro//home/sergiu/public_html/index.php

Totusi, pentru editarea prin scp trebuie modificat ceva in plus. Inainte sa editam trebuie sa ne asiguram ca utilizatorul folosit are dreptul de a se autentifica pe SSH iar apoi sa ii cream o pereche de chei de autentificare si dupa ce le-am creat sa rulam comanda:

[sergiu@localhost ~]$ ssh-add cheie.privata

Comanda de mai sus trebuie rulata pentru ca in sesiune sa avem salvata cheia sa nu fie necesar niciun alt parametru. De asemenea trebuie avut in vedere ca vim prin scp functioneaza doar pe portul 22, portul implicit pentru SSH.

Acelasi editor vim stie sa citeasca si fisiere prin protocolul http. Diferenta fata de celelalte metode este deschiderea fisierului doar in modul de citire (read-only). Pentru citirea unui fisier remote prin http se ofera URL-ul paginii ca parametru:

[sergiu@localhost ~]$ vim http://www.lamp.ro/sitemap.xml
:!curl -o '/tmp/v154750/0.xml' 'http://www.lamp.ro/sitemap.xml'
"/tmp/v154750/0.xml" [noeol] 851L, 30851C
Press ENTER or type command to continue
Linux

Comments are closed.