Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

Comentariile sunt închise pentru Formatarea unui HDD in FreeBSD

La instalarea unui nou HDD in sistem, acesta nu va putea fi folosit daca nu e deja formatat. Daca e un HDD gol care va decideti sa il folositi in productie e bine sa il formatati inainte de a-l utiliza. Pentru formatarea si montarea HDD-ului vom folosi urmatoarele comenzi: dd, disklabel, newfs si mount. Pentru exemplificare presupunem ca HDD-ul instalat este /dev/ad1.

# /bin/dd if=/dev/zero of=/dev/ad1 count=2

Comanda de mai sus o folosim pentru rescrierea sectorului de boot al HDD-ului. Comanda dd scrie blocuri de cate 512 byte. Ii specificam parametrul count=2 pentru a-si spune sa goleasca (sa copieze din /dev/zero) doar primele sectoare de 512 byte din HDD, adica 1024 de bytes in total. Dupa rularea comenzii sectorul de boot al HDD-ului va fi complet gol, fara nici un fel de informatie.

# /sbin/disklabel /dev/ad1 | /sbin/disklabel -B -R -r ad1 /dev/stdin

Comanda de mai sus va pregati un bsdlabel pentru HDD-ul nou instalat si va crea un slice, /dev/ad1c, care il vom folosi mai departe.

# /sbin/newfs /dev/ad1c

Cum avem totul pregatit putem rula comanda newfs pentru a pregati slice-ul nou creat ca partitie ufs.

# /sbin/tunefs -n enable /dev/ad1c

Pentru ca HDD-ul sa dea un randament mai bun e recomandat sa se activeze optiunea soft updates folosind comanda de mai sus.

# /sbin/mount /dev/ad1c /mnt/hdd_nou

Dupa ce totul e in regula folosim comanda mount pentru a instala partitia in /mnt/hdd_nou.

Linux

Comments are closed.