Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

O perioada foarte lunga de timp foloseam putty pentru a ma conecta la servere prin SSH. E un utilitar dragut in mod grafic care ruleaza atat pe Linux cat si pe Windows. Cand trebuia in schimb sa ma conectez pe un server de pe care sa ma conectez la alt server pentru a verifica conexiunea sau diferiti parametri de comunicare foloseam comanda ssh din linia de comanda. Un mic dezavantaj al liniei de comanda e ca nu poate salva conexiunile SSH asa cum le salveaza putty.

Solutia gasita pentru situatia data a fost una destul de simpla, folosind fisiere text si operatorul backtick. Treaba sta in felul urmator. Am creat un director conexiuni in care pastrez cate un fisier text pentru fiecare server pe care il administrez. Fisierul text contine o linie de forma:

sergiu@lamp.ro -p 22 -i /home/sergiu/.ssh/lamp.ro

Conexiunea o fac folosind comanda ssh si operatorul backtick:

[sergiu@desktop ~]$ ssh `cat conexiuni/lamp.ro`

Comanda de mai sus va echivala cu :

[sergiu@desktop ~]$ ssh sergiu@lamp.ro -p 22 -i /home/sergiu/.ssh/lamp.ro

Marele avantaj e ca nu mai trebuie sa retin pentru fiecare server administrat adresa IP pentru serverul SSH, portul SSH sau numele de utilizator cu care ma pot conecta. Tot ce trebuie sa tin minte e numele serverului sau, in cazul in care il uit, sa rulez comanda ls in directorul conexiuni 🙂

Linux

4 Responses so far.

 1. cgherman says:

  poti mult mult mai simplu sa folosesti configurarile salvate in fisieru; ~/.ssh/config

  vezi un exemplu la http://wiki.mandrivausers.ro/software/internet/configurarea_ssh_client

  mai multe afli cu comanda $man ssh_config

 2. Sergiu says:

  Bun linkul, cgherman! Merci!

 3. Soltare says:

  Sal,
  Interesant, dar nu inteleg cum ma poate ajuta, mai bine zis avantajele. Acum intru cu FTP si asa imi gestionez fisierele pe server. Cu ssh e altfel? Poate fac o o confuzie. Merci!

 4. Sergiu says:

  Soltare, cu SSH ai acces la server ca si cum ai fi la tastatura lui. Poti da comenzi, poti modifica fisiere, poti rula aplicatii etc. Nu poti compara FTP cu SSH 😉