Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

Unul din motivele pentru care multi dintre noi putem accesa website-uri precum Youtube, MySpace, Facebook sau Twitter fara sa pierdem minute bune pentru ca acestea sa se incarce se dateoreaza faptului ca in spatele acestor site-uri ruleaza in taina un sistem de cache foarte interesant, util si puternic, intitulat Memcached.

Ce este Memcached?

Memcached, asa cum este descris pe website-ul official, reprezinta un sistem de gestionare a memoriei, al carui scop este sporirea vitezei website-urilor prin stocarea datelor si a interogarilor in memoria RAM, fapt ceea ce reduce cu mult nevoia ca o sursa externa de date(precum un API specific sau o baza de date) sa fie citita.

De unde il putem achizitiona?

Este de mentionat faptul ca Memcached este distribuit sub licenta BSD, o licenta foarte ‘lejera’ ce permite utilizarea aplicatiei fara restrictii. De asemenea, Memcached este distribuit gratuit, atat sursa cat si executabilele acestuia putand fi downloadate de pe site-ul official. Printre platformele pe care acesta ruleaza se numara Linux, Windows, MacOS precum si alte sisteme de operare Unix-like.

Procesul de instalare:

Putem considera instalarea Memcached-ului una lejera, acesta fiind disponibil atat pentru distributiile debian-based, ce au la baza managerul de pachete aptitude, precum si pentru cele ce folosesc yum. O alternativa pentru instalarea ar fi downloadarea si compilarea sursei.

[Build from source]
In continuare voi prezenta diferite metode prin care putem instala Memcached. Prima metoda reprezinta obtinerea si compilarea sursei. Pentru inceput trebuie sa obtinem ultima versiune de pe site-ul official.

[lamp@localhost]$ wget -r http://www.memcached.org/latest

De indata ce avem arhiva cu cele necesare, nu ramane decat sa extragem continutul si sa deschidem directorul aferent.

[lamp@localhost]$ tar -zxvf memcached-1.x.x.tar.gz
[lamp@localhost]$ cd memcached-1.x.x

Ultimul pas reprezinta configurarea si instalarea sursei.

[lamp@localhost]$ ./configure
[lamp@localhost]$ make
[lamp@localhost]$ sudo make install

[Folosind managerul de pachete]
O metoda mai simpla de instalare ar fi prin intermediul unui manager de pachete. Cei ce folosesc distributii ce au la baza managerul de pachete „aptitude” pot instala foarte usor Memcached, doar deschizand un terminal si ruland urmatoarea comanda:

[lamp@localhost]$ sudo apt-get install memcached

Pentru distributile ce folosesc „yum”, precum Redhat sau Fedora, procesul este similar:

[lamp@localhost]$ yum install memcached

Totusi, trebuie mentionat faptul ca instalarea acestui server de gestionare a memoriei prin intermediul unui manager de pachete are un dezavantaj foarte mare, si anume, faptul ca pachetele ce sunt downloadate pot reprezenta o versiune mai veche a Memcached-ului. De aceea compilarea sursei reprezinta metoda favorabila.

Linux

5 Responses so far.

 1. y8 says:

  ms pentru dezvaluire.acum si site-urile mele se incarca rapid datorita memcached-ului 😀

 2. IT4Fans says:

  E chiar așa o problemă faptul că versiunea obținută prin managerul de pachete nu e chiar ultima? Cel puțin așa upgrade-ul se face automat când apare un pachet de memcached cu o versiune mai nouă decât cea din pachetul deja instalat. În ziua de azi când oamenii au atâtea pe cap mi se pare prea anevoios să stau să urmăresc manual când apare o versiune nouă și să fac upgrade-ul manual. Bine, e părerea mea. 😀

 3. Sergiu Tot says:

  E ok cu orice versiune, numai sa ai una instalata si sa o folosesti 😀

 4. Luca says:

  Salut prieteni,
  am tot citit si recitit instructiunile de mai sus,dar sincer nu reusesc in a ma descurca,sa mi instalez pe propriul vps,Memcache..:(
  Administratorul , hostului mi a comunicat ca memcache este instalat dar trebuie sa l reconstruiesc(rebuild),nu ma descurc ,sincer de aceea apelez la bunavointa dvs,de a mi da o mana de ajutor..
  acesta este versiunea de WHM,care al am la VPS..

  WHM 11.30.0 (build 32)
  CENTOS 5.6 x86_64 virtuozzo on server

  cu stima Luca

 5. Sergiu Tot says:

  Salut,

  Cu yum install memcached nu merge?