Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

PNG ca format de imagine nu mai este o noutate. A aparut in 1996 si de atunci este folosit peste tot, devenind incet incet formatul preferat de multe persoane. In ceea ce ne priveste, PNG a devenit un format foarte des utilizat in paginile web motiv pentru care webmasterii au cautat metode de a optimiza cat se poate imaginea rezultata.

Cel mai simplu mod de a optimiza un fisier PNG este utilizarea comenzii convert din pachetul ImageMagick. De exemplu, daca avem o imagine PNG pe un site si dorim sa o optimizam putem folosi comanda convert pentru a-i reduce numarul de culori:

[lamp@lamp ~]$ convert -quality 0 +dither -colors 256 original.png convertit.png

Comanda de mai sus va transforma imaginea scoasa de aplicatia de prelucrare dintr-o imagine pe 16/24/32 de biti intr-una indexata pe 256 de culori astfel scazand drastic marimea fisierului. E un truc util cand avem de-a face cu imagini simple, fara efecte complexe – ex. butoane, linii de design etc.

Folosind comanda convert putem transforma radical o imagine. Putem schimba numarul de culori, corectarea erorilor, nivelul si tipul compresiei etc. Dezavantajul comenzii este ca poate ridica probleme incepatorilor sau celor care nu au de-a face cu procesarea de imagini decat ocazional.

Pentru cei care nu au cunostinte deosebite se poate folosi un alt utilitar, pngcrush, care va face o serie de optimizari si va decide singur care algoritm de optimizare si care compresie e cea mai potrivita pentru cazul nostru. De obicei procesarea cu pngcrush este ceva mai lenta, putand ajunge la cateva zeci de secunde, dar rezultatul merita.

Un exemplu de utilizare ar fi urmatorul:

[lamp@lamp ~]$ pngcrush -brute -reduce original.png optimizat.png

In cazul de fata parametrul -brute va determina pngcrush sa caute cea mai buna metoda de optimizare a imaginii. Utilitarul cunoaste peste 100 de optimizari, deci va avea de unde sa aleaga. Folosind -reduce ii spunem utilitarului ca dorim ca imaginea finala sa fie indexata pe un numar fix de culori, iar pngcrush va gasi numarul potrivit de culori pentru ca imaginea sa nu piarda din calitate dar in acelasi timp sa scada marimea fisierului.

Linux

6 Responses so far.

 1. Comanda Produse Avon says:

  misto, o sa incerc si eu comanda de optimizare png

 2. miniclip says:

  Salut! Sincer de cand ma chinui sa aflu pe toate blogurile am tot citit dar nimic.
  In sfarsit ceva bun
  MS ! Bye bye

 3. Filme online says:

  Asta chiar e buna si folositoare, mai ales la unele site-uri ce sunt bogate in imagini.
  La cat mai multe articole de acest gen 🙂

 4. Sergiu Tot says:

  Merci de apreciere!

  Pe mine m-a ajutat sa reduc considerabil traficul pe unele siteuri. Am salvat pe un site ~150KB pe pagina, ceea ce pe un site cu trafic mare inseamna mult. La asta am adaugat un cache pentru browser si era de nerecunoscut siteul dupa viteza care o avea 😀

 5. wallpaper windows 8 says:

  Eu convertesc fiecare poza cu photoshop(save for web ..), varianta propusa de tine inca n-am incercat-o, insa o sa incerc cum fac urmatorul articol la mine pe blog si o sa incerc sa vad care sunt diferentele si daca se pierde foarte mult din calitatea pozei.

 6. Velix says:

  Folosesc png in special atunci cand am nevoie de imagini cu fundal transparent, functioneaza de minune!