Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

Daca avem nevoie de un backup rapid, fara batai de cap si fara sa ne intereseze comprimarea datelor putem folosi rsync. rsync e o comanda care ne permite sincronizarea a doua directoare, local sau la distanta. Pentru un backup rapid presupunem ca avem o partitie (/home) cu datele importante si o alta partitie (/backup – pe un HDD diferit) pentru backup. Pentru backup folosim rsync pentru a “sincroniza” continutul directorului /home cu continutul directorului /backup:

# rsync -au /home /backup

Parametrul -a ii spune aplicatiei ca totul trebuie sincronizat in modul de arhivare (echivalentul optiunii -rlptgoD) iar parametrul -u ii spune aplicatiei ca fisierele trebuie updatate doar daca e cazul – daca fisierul din backup e mai nou decat cel original, acesta nu va fi suprascris. Pentru a salva spatiul se poate folosi si parametrul –delete care va sterge din /backup fisierele care nu se mai regasesc in /home.

Linux

2 Responses so far.

 1. Dan says:

  Am facut sincronizarea intre 2 servere cu comanda:
  rsync -avz -e ‘ssh –p1234’ [email protected].0.1:/home/user_remote/public_html /home/user_local/public_html
  ssh ruleaza pe un port nonstandard sa spunem 1234 si IP-ul prezentat este spre exemplificare
  Din cauza numarului mare de fisiere operatiunea a durat foarte mult. Mentionez ca serverul local nu avea nimic pe el fiind o operatiune de durata transferul initial de pe remote.
  Acum intrebarea este:
  Daca in loc de optiunile -avz folosesc optiunea -au utilitarul de sincronizare va analiza mai rapid directoarele ce trebuie sincronizate?
  Adica, daca va gasi deja fisierele in local va sari peste ele mai usor sau le va analiza pe fiecare in parte-chestiune ce va implica timp?
  Este vorba de peste 25000 fisiere de diferite dimensiuni.

 2. Sergiu Tot says:

  Da, ar trebui sa mearga mai repede. Daca esti in LAN poti scoate parametrul „-z” iar rsync nu va mai comprima fisierul trimis – daca viteza de transfer e mare, nu te mai intereseaza marimea transferata dar te intereseaza in schimb timpul de procesare.

  Daca folosesti „-u„, nu vor fi suprascrise fisierele mai noi. Ar trebui sa fie ok in cazul tau, pentru ca fisierele care sunt deja copiate sunt mai noi. Eventual verifica data de creare inainte. Daca nu sunt mai noi, da comanda „touch” pe fiecare fisier 🙂