Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

Swap este, in Linux, o partitie folosita ca o extensie a memoriei RAM. Daca rulam o aplicatie care are nevoie de mai multa memorie RAM decat exista disponibila sistemul de operare va lua din memoria RAM zonele nefolosite si le va salva temporar pe HDD, pe partitia swap, pentru ca aplicatia rulata sa aiba suficient spatiu de rulare.

In mod normal, la instalare, orice distributie Linux isi creaza o partitie swap de doua ori mai mare decat memoria RAM disponibila. Se intampla totusi uneori sa rulam aplicatii care intr-un mod neprevazut necesita foarte multa memorie RAM iar spatiul swap creat sa nu fie suficient. Pentru a compensa spatiul swap lipsa putem crea o noua zona swap intr-un fisier, in locul unei partitii separate cum ar fi normal.

Prima data va trebui sa cream cu ajutorul comenzii dd un fisier de 1GB caruia ii dam numele swap.

[root@localhost ~]# dd if=/dev/zero of=/swap bs=1048576 count=1000

Urmatorul pas e sa cream spatiu swap in cadrul fisierului folosind comanda mkswap.

[root@localhost ~]# mkswp /swap

Acum fisierul swap e creat. Mai trebuie sa il activam si sa verificam daca e folosit corect.

[root@localhost ~]# swapon /swap
[root@localhost ~]# swapon -s
Filename Type Size  Used Priority
/swap  file 9999992 0  -2

Daca rezultatul final este asemanator cu cel de mai sus, fisierul swap a fost preluat de sistem iar acum isi face treaba stocand paginile de memorie neutilizate.

Pentru ca solutia sa fie permanenta, putem monta fisierul swap la pornirea sistemului ca in cazul unei partitii folosind fisierul /etc/fstab. Pentru a face asta adaugam in fisierul /etc/fstab urmatoarea linie:

/swap  swap  swap  defaults  0  0

Acum, dupa restart, partitia swap va fi montata automat. Un dezavantaj al zonei swap aditionale sub forma unui fisier e ca locatia poate fi oriunde pe disc. Se stie ca fisierele stocate spre marginea exterioara a platanelor HDD-ului, adica spre sfarsitul spatiului de stocare, sunt citite mai rapid. Acesta e unul din motivele pentru care e de preferat ca partitia de swap sa fie printre ultimele create. Daca optam pentru un fisier swap e posibil ca acesta sa fie creat mai la inceput, ceea ce nu e rau dar in cazul unei solicitari mari se poate simti diferenta de randament.

Linux

2 Responses so far.

 1. Alex says:

  Cum pot pastra activa permanent partitia de swap??? deoarece dupa repornirea calc. este dezactivata si trebuie sa o activez din nou de fiecare data

 2. Sergiu Tot says:

  Salut,

  La sfarsitul articolului spuneam ca trebuie modificat fisierul /etc/fstab. Modifica-l si la repornire se activeaza automat 🙂