Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

Comentariile sunt închise pentru Variabile de mediu in Linux

Ati folosit vreodata variabile de mediu in Linux? Sunt variabile care tin de modul de functionare a unei aplicatii, variabile care sunt luate in considerare de aplicatiile care ruleaza si de sistemul de operare. Astfel de variabile ii spun aplicatiei cum sa reactioneze in diferite situatii. De exemplu, daca doriti sa rulati un executabil (binar sau script) scrieti in consola numele aplicatiei si apasati enter, dar daca aplicatia nu este intr-un director specificat in variabila de mediu PATH nu veti putea apela fisierul decat folosind calea absoluta (ex. /home/utilizator/script.pl).

Variabilele de mediu, dintr-un punct de vedere al unui programator, ar putea fi vazute ca fiind variabile generale cu o vizibilitate mai mare decat cea a variabilelor globale. Sunt declarate de obicei odata cu conectarea unui utilizator la o consola si sunt initializate din fisierele de configurare ale shell-ului folosit de utilizator – ex. ~/.tcshrc, ~/.bashrc etc.

In linia de comanda, variabilele de mediu pot fi setate folosind comenzile set, in cazul in care utilizatorul foloseste csh sau tcsh ca shell, sau export daca utilizatorul foloseste bash. Citirea variabilelor din consola se poate face folosind comanda echo iar stergerea unei variabile se face folosind comanda unset.

[root@server ~]# echo $test
test: Undefined variable.
[root@server ~]# set test="Sir de test"
[root@server ~]# echo $test
Sir de test
[root@server ~]# unset test
[root@server ~]# echo $test
test: Undefined variable.
[root@server ~]#

Variabilele de mediu si cunoasterea modului de manipulare a acestora au un rol deosebit in cadrul aplicatiilor carora li se poate determina modul de functionare in functie de continutul unor variabile. De exemplu, aplicatia /scripts/easyapache din cPanel citeste variabila de mediu CFLAGS cand compileaza serverul web apache sau modulele PHP.

O alta utilizare a variabilelor de mediu este determinarea modului in care un script sau o aplicatie trebuie sa reactioneze sau pentru determinarea informatiilor de iesire. De exemplu, daca dorim sa procesam o informatie in functie de numele utilizatorului vom citi variabila de mediu LOGNAME:

[root@server ~]# echo $LOGNAME
root
[root@server ~]#

In general exista un set de variabile de mediu care se gasesc pe toate sistemele de operare bazate pe UNIX. Cele mai folosite variabile de mediu ar fi urmatoarele:

HOME – Specifica locatia directorului personal al utilizatorului (ex. /home/utilizator);
LOGNAME – Retine numele utilizatorului curent;
PATH – Contine o lista de directoare separate de caracterul ‘:‘, directoare folosite pentru cautarea unui fisier care incercam sa il rulam fara a specifica o cale (relativa sau absoluta);
PWD – Se modifica la fiecare schimbare a directorului de lucru si va contine intotdeauna calea absoluta catre directorul in care ne aflam;
SHELL – Contine calea absoluta catre binarul care il folosim ca shell (ex. /bin/tcsh);
TERM – Contine tipul terminalului folosit (ex. xterm, cons25).

Pentru a modifica variabilele de mediu folosite sau pentru a defini variabile de mediu care nu sunt definite in mod implicit putem folosi fisierele rc ale shellului utilizat. De exemplu, daca folosim tcsh ca shell si dorim sa modificam valorile default ale unor variabile de mediu putem adauga in fisierul ~/.tcshrc urmatoarele linii:

set CFLAGS='-O -pipe -funroll-loops'
set path=( /bin \
      /sbin \
      /usr/bin \
      /usr/sbin \
      /usr/local/bin \
      /usr/local/sbin \
      /usr/local/apache/bin \
      /etc/rc.d \
      /usr/local/etc/rc.d \
      . )
Linux

Comments are closed.