Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

Comentariile sunt închise pentru yum – excluderea pachetelor

In CentOS folosim comanda yum pentru instalarea si updatarea pachetelor binare. yum ne usureaza munca verificand dependintele care urmeaza sa le instaleze pentru noi de fiecare data cand vrem sa instalam un pachet. Dezavantajul acestui comportament este ca se intampla sa updatam si pachete care nu ne intereseaza astfel pierzand timp sau, situatii mai rare ce-i drept, se poate intampla sa nu putem updata un pachet din cauza unui alt pachet care nu are in repository versiunea ceruta sau care intra in conflict cu un alt pachet care este cerut ca dependinta.

Cel mai usor mod de a rezolva problemele de genul acesta e sa excludem pachetele care nu ne intereseaza. Asta se poate face in doua moduri. Primul ar fi modificarea fisierului de configurare, „/etc/yum.conf„. Fisierul „/etc/yum.conf” arata asa:

[main]
cachedir=/var/cache/yum
keepcache=0
debuglevel=2
logfile=/var/log/yum.log
distroverpkg=redhat-release
tolerant=1
exactarch=1
obsoletes=1
gpgcheck=1
plugins=0
exclude=
metadata_expire=1h

Observam linia „exclude=„. Daca dorim sa evitam verificarea unor pachete trebuie sa le trecep pe aceasta linie, separate de spatii. De exemplu daca e vorba de un VPS nu ne intereseaza sa updatam kernelul deci vom modifica linia in:

exclude=kernel*

Separate de spatii putem adauga toate pachetele care nu ne intereseaza sau parti din numele acestora cu prefixul sau sufixul „*„.

In mod asemanator putem actiona si din linia de comanda. Daca ne intereseaza sa updatam binarele dar nu ne intereseaza pachetele „kernel*” folosim pentru update comanda:

[root@vps ~]# yum --exclude=kernel* update
Linux

Comments are closed.