Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

Daca aveti de transferat un site rapid si aveti acces SSH la server, sau acces prin consola, cu siguranta un backup creat din cateva comenzi e mult mai rapid decat unul creat din phpMyAdmin sau alte softuri specializate care depind de serverul web si de limitarile acestuia. Pentru a face o copie locala, intr-un fisier, a unei baze de date se foloseste comanda mysqldump dupa cum urmeaza:

 # mysqldump -u UTILIZATOR -p --opt database > backup.sql

sau, daca utilizatorul folosit are setata o parola, se ruleaza comanda:

 # mysqldump -u UTILIZATOR -pPAROLA --opt database > backup.sql

In cazul in care se foloseste si parola trebuie avut in vedere ca NU exista spatiu intre -p si parola folosita.

Daca avem nevoie de un backup pentru toate bazele de date existente, putem adauga parametrul –all-databases:

 # mysqldump -u UTILIZATOR -p --opt --all-databases > backup.sql

E util de asemenea sa folosim parametri –add-drop-database si –add-drop-table pentru ca in fisierul backup.sql sa apara „DROP DATABASE” inainte de crearea bazei de date si „DROP TABLE” inainte de crearea fiecarui tabel. Ne scuteste de erori daca incercam sa restauram o baza de date existenta.

Comanda mysqldump cunoaste multi alti parametri care ne ofera flexibilitate. Daca aveti nevoie de mai mult, puteti citi pagina de manual.

MySQL

5 Responses so far.

 1. Claudiu says:

  😀 Buna asta!

  Mersi de info Sergiu

 2. Sergiu says:

  No problem, tipule! 😉

 3. George Scutaru says:

  Salut.Am scris in consola si totusi nu s-a intimplat nimic.De ce?

 4. Sergiu says:

  Ar fi trebuit sa iti creeze fisierul backup.sql, in directorul in care te aflai cand ai dat comanda. Nu l-a creat? Ai primit vreun mesaj de eroare? Daca da, spune-mi exact comanda care ai dat-o si mesajul de eroare care l-ai primit.

  Eventual asigura-te ca utilizatorul care il ai si parola sunt valabile – asta daca utilizatorul folosit nu e root. Ruleaza comanda:

  # mysql -u UTILIZATOR -p

  O sa iti ceara parola, ii dai parola si dupa ce te lasa in consola mysql rulezi queryul „SHOW DATABASES;” sa vezi daca utilizatorul poate citi bazele de date.

 5. Cristi says:

  Ms de informatie am facut backupul la site..acum pot sa stau linistit sunt foarte utile articolele prezentate si mai cate ceva de invatat.