Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

Daca ai un plan de reseller sau incepi o mica afacere in domeniul gazduirii site-urilor (web hosting) prinde bine sa ai nameservere pe domeniul propriu pentru un plus de profesionalism in imaginea firmei. Pentru a avea nameservere proprii trebuie sa avem un domeniu .ro (bineinteles), acces la registarul domeniului (ROTLD) si acces la serverul DNS folosit de domeniul in cauza.

Prima data trebuie sa ne conectamm la ROTLD. In meniul din stanga alegem „Domenii .ro” » „Administrare Domenii” » „On-Line„.

ROTLD, Administrare domeniu

Dupa ce dam click pe linkul „On-Line” in partea dreapta se deschide un formular pentru conectare la panoul de administrare unde introducem numele domeniului, parola si codul de securitate.

ROTLD, Formular login

Dupa autentificare dam click pe „Nameservers„. In pagina se deschide un formular cu nameserverele actuale iar mai jos un link „Click aici” pe care trebuie sa dam click pentru a inregistra un nameserver nou.

ROTLD, Click pentru adaugare nameservere

In pagina care se deschide adaugam subdomeniul (Ex. ns1) care dorim sa il facem nameserver si IP-ul spre care pointeaza. Click pe „Creeaza Nameserver” si subdomeniul va fi inregistrat ca nameserver. Repetam operatiunea pentru toate nameservere de pe domeniul in cauza care vrem sa le inregistram.

ROTLD, Inregistrare nameserver

Dupa ce am adaugat nameserverele trebuie sa adaugam subdomeniile folosite ca nameservere si in serverul DNS.

Daca folosim WHM ne conectam la panou si alegem din sectiunea „DNS Functions” optiunea „Edit DNS Zone„.

WHM, DNS Functions

Din formularul din dreapta alegem numele domeniului si dam click pe „Edit„. Se deschide un formular mare in care sunt toate subdomeniile create pe domeniul folosit si eventualele inregistrari extra (SPF, DomainKeys etc). Pentru ca nameserverele inregistrate sa functioneze trebuie sa le adaugam cate o zona de tip A. Jos, la sfarsitul formularului, exista un altul mai mic in care putem adauga zonele.

WHM, Adaugare zone DNS

Apasam „Save” si totul e finalizat. Acum putem folosi nameserverele proaspat create ca nameservere pentru domeniile clientilor.

Daca serverul folosit nu are WHM sau daca nameserverele se editeaza manual pe un server DNS extern va trebui sa editam fisierul corespunzator domeniului – de obicei /etc/named/exemplu.ro.db – la sfarsitul caruia sa adaugam urmatoarele doua linii:

ns1       IN   A    1.2.3.4
ns2       IN   A    1.2.3.5

Bineinteles, inlocuim 1.2.3.4 si 1.2.3.5 cu IP-urile reale. Dupa adaugare trebuie sa restartam serverul DNS sau sa rulam comanda „rndc reaload„.

DNS

17 Responses so far.

 1. m3tsys says:

  Si din Cpanel cum procedez ?

 2. Sergiu says:

  Trebuie sa ai acces ca sa poti adauga in zona DNS corespunzatoare domeniului cele doua subdomenii, ns1 si ns2, cu IP-urile aferente.

 3. eajutor says:

  Folositoare informatiile.
  Am si eu o nelamurire. Cum faci ca anumite zone dns sa fie tinute pe mai multe servere pentru redundanta.. ca daca iti crapa serverul pe care ruleaza dns macar sa fie alte servere care sa raspunda. Intreb ca am observat interogand anumite domenii si au ca NS 5,6 servere… Ma gandesc ca unul e master si restul slave sau se poate sa ai mai multe master si sa modifici in toate manual???
  Mersi.

 4. Sergiu Tot says:

  Sunt mai multe metode prin care poti face asta. O metoda ar fi cea care ai sugerat-o, sa modifici manual zonele de pe fiecare server in parte.

  In practica poti folosi un sistem master in care faci configurarile si unul sau mai multe sisteme slave care se updateaza periodic, preluand datele din serverul master.

  O alta solutie, care mi se pare mai draguta, este DNS Cluster de la cPanel. Daca ai doua servere sau VPS-uri disponibile poti instala cPanel DNS ONLY si in cateva minute ai facut un cluster.

 5. eajutor says:

  Si publici in zona respectiva toate NS-urile …
  Mersi pentru raspunsul rapid.
  Bafta

 6. porcul mistret says:

  Daca folosesti webmin, trebuie sa faci o zona, in DNS server si sa pui A, NS, CNAME, MX, acolo.
  E cam confuzie, aici, ca astept de 2 zile sa se propage si ……nimic. Nu inteleg de ce ROTLD nu te lasa pur si simplu sa iti pui un nameserver, fara a pune ip-urile la ei in formularul magic, caci creeaza confuzie.
  Daca ai un server DNS, se presupune ca iti rezolva ip-urile, ori altfel tre’ sa le rezolvi de 2 ori, odata trimit ei query la IP, apoi in serverul tau, mai pui odata la A, tot acelasi IP !!! Nebunie curata, zic, ar trebui sa termine cu prostiile astea si sa nu-i doara pe ei capu’ unde iti faci tu nameservere, odata ce ai platit domeniu.
  Toate merg bine, cu o configurare webmin-bind DNS, doar domeniile.ro se comporta stupid din cauza acestei cerinte de plastic.
  De ce tre’ sa fim din nou mai tampiti !?

 7. Sergiu Tot says:

  Mistretule, da’ unde iti cere IP-ul? Am intrat acum in panoul de la ROTLD si nu imi cere niciun IP. Trebuie trecute doar nameserverele.

 8. nicu says:

  Salutare am si eu o intrebare in legatura cu ns1 si ns2 daca ma puteti ajuta va astept pe id de mes pgzro de ex nu sunt sigur din ce cauza sar putea sa fie cand adaug ns urile in trun domeniu org.sau eu merg ns da cand adaug in trun domeniu cu ro ami zice ns invalid cine stie din ce cauza ???

 9. Sergiu Tot says:

  Salut, nicu!

  Suport tehnic pe messenger nu ofer 🙂

  Daca ai o problema care are legatura cu articolul, posteaza aici. Daca e legat de orice altceva posteaza pe NetHelp si sigur primesti un raspuns, eventual o rezolvare.

 10. Cosmin says:

  Salutare !

  Am si eu i mica problema cu Rotld.
  Detin mai multe domenii la ei si in trecut, a fost suficient sa adaug cele doua nume server si sa astept propagarea, fara IP si alte modificari.
  In ura cu doua saptamani, am facut pentru cineva un site si totul a decurs la fel de normal si simplu.
  Astazi insa, cand am intrat sa modific DNS pentru niste amici, carora le-am oferit spatiu pe serverul meu, nu mi-a acceptat numele de server , rezultand aceasta eroare „: Nume de server invalid!” . De asemenea, link-ul „Formular” lipsea. Am incercat sa improvizez, folosind „Creeaza/modifica/sterge” si am creeat un nume server parinte , cu ip-ul de la serverul meu. Nici asa nu am rezolvat nimic.
  E posibil sa fi schimbat ceva zilele acestea ?
  In orice caz, daca complica astfel lucrurile, cu certitudine voi cauta alternative, in ce priveste Register-ul. Nu am timp si nervi pentru asa ceva.

  O zi buna va doresc !

 11. Sergiu Tot says:

  Salut,

  Probabil a fost o problema provizorie. Eu am intrat acum pe unul din domenii si am putut sa schimb NS-urile fara probleme – am schimbat inregistrarile, am primit pe mail cheia de confirmare si apoi s-au salvat setarile.

  Incearca inca o data 🙂

 12. Cristi says:

  Salut. Am si eu o intrebare la cine ma poate ajuta. Am cumparat un server, merg toate instalarile dar in zona dns, nu merge nimic. Am centos 5.11 si am ca panou de control instalat, ispconfig3. Dar nu imi merg nici cum dns-urile adaugate. Din pacate acest panou nu are soa in record dns. Cine ma poate ajuta cu aceste dns-uri la care muncesc de o saptamana si nu reusesc nimic corect inafara de instalarea linuxului.

 13. Cristi says:

  Astept un raspuns multumesc anticipat.

 14. Sergiu Tot says:

  Salut Cristi si scuze ca raspund asa greu!

  Ai reusit sa rezolvi problema? Daca nu, verifica prima data ca domeniul sa aiba nameserverele corecte. Daca sunt corecte, incearca sa folosesti dig ca sa vezi daca inregistrarile de pe server sunt bine facute.

 15. Madalina says:

  Buna,

  Am cumparat un domeniu .ro de la rotld si incerc sa actualizez DNS. Hosting-ul este pe Squarespace.com si acolo imi explica cum sa fac totul, dar probema e ca pe rotld nu vad cum pot sa adaug CNAME. Ma poate ajuta cineva? multumesc!

 16. Sergiu Tot says:

  Salut Madalina,

  ROTLD doar inregistreaza domenii, nu-ti ofera DNS management.

  Solutia e sa cumperi un pachet de gazduire si ei iti dau nameserverele pe care sa le treci la ROTLD. Suportul tehnic iti explica tot procesul daca le ceri, indiferent de firma 🙂

 17. Madalina says:

  Multumesc! Gazduirea o am de la squarespace.com si ei mi-au dat numele serverelor pe care sa le trec la rotld, dar vad ca pe langa cele 4 nume de servere trebuie sa trec 2 CNAME. Asta nu reusesc sa fac la rotld..