Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

Intrebari frecvente legate de componentele unui siste LAMP si serverele de web hosting in general.

LAMP

Ce semnifica LAMP?
LAMP este un acronim pentru o platformă de găzduire a siteurilor web formată din componente gratuite, open source. Acronimul vine de la iniţialele numelor aplicaţiilor folosite: L pentru Linux, A pentru Apache, M pentru MySQL si P pentru PHP.

Daca folosesc un alt SGBD, pot spune ca am un LAMP?
LAMP nu este doar un acronim, ci este o idee. Daca SGBD-ul care inlocuieste MySQL este gratuit si open source se poate considera ca sistemul se incadreaza in categoria LAMP.

Este nevoie sa folosesc PHP pentru a avea un sistem LAMP?
Limbajul de programare folosit depinde de aplicatiile folosite. In LAMP de multe ori PHP este completat sau chiar inlocuit de Perl sau Python.

Unde pot primi suport pentru LAMP?
LAMP este un sistem format din mai multe componente. Suportul se primeste pe siteul oficial al fiecarei componente software care formeaza sistemul LAMP. Siteurile oficiale ale componentelor software pot fi gasite pe pagina LAMP – Wikipedia.

Apache

De unde pot descarca ultima versiune de Apache?
Pe pagina oficiala Apache se gasesc linkuri de download in functie de versiunea dorita.

Cum imi pot da seama de ce nu porneste serverul web?
Intotdeauna cautarea problemei incepe în fisierul jurnal de erori. Dacă nu stiti care e fisierul respectiv, cautati directiva ErrorLog în fişierul httpd.conf.

De ce primesc eroarea „setgid: Invalid argument”?
Directiva Group, cand e folosita, necesita ca parametru un nume de grup valid – grup care exista in fiaierul /etc/groups.

FreeBSD

Cata memorie RAM suportă sistemul de operare FreeBSD?
Pe arhitectura i386 capacitatea maxima este de 4GB, dar poate fi marita cu ajutorul extensiei PAE. Pe arhitectura PC98 limita maximă e de 4GB, fără posibilitatea de extindere. Pe restul sistemelor limita e de ordinul terabytes-ilor.

Linux

MySQL

PHP

Perl