Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

Comentariile sunt închise pentru Mbox sau Maildir?

Cand instalam un server de mail avem posibilitatea de a alege intre doua formate de stocare a mesajelor primite: mbox si Maildir. Majoritatea serverelor de mail (Exim, Postfix etc) cunosc ambele formate si pot lucra corect cu oricare din ele. Inainte de a instala un server de mail ar fi bine sa studiem putin cele doua formate pentru a le intelege corect.

mbox e formatul UNIX standard, primul format care a aparut pentru stocarea mesajelor. Foloseste pentru stocare un singur fisier text pentru fiecare cont de mail. Astfel, toate mesajele pentru utilizatorul [email protected] se vor salva intr-un singur fisier, indiferent de numarul sau marimea acestora, rezultatul fiind un fisier de mari dimensiuni. Maildir este un format mai noi si spre deosebire de mbox foloseste un director pentru fiecare cont de mail, un director care contine trei subdirectoare (cur, new si tmp) in care sunt salvate mesajele sub forma de fisiere text.

Aceasta diferenta de abordare creaza si diferentele de performanta si siguranta a mesajelor. Sa vedem cum le afecteaza:

mbox

Principalul avantaj al formatului mbox este portabilitatea. Datorita vechimii, majoritatea serverelor de mail suporta acest format.

Un alt avantaj ar fi legat de procesarea mesajelor. Pentru ca e un singur fisier, deci nu trebuie deschise multe handlere sau parsate directoare, adaugarea de mesaje noi este foarte rapida. La fel si in cazul cautarii, totul merge rapid pentru ca trebuie parsat un singur fisier.

Bineinteles, exista si dezavantaje. Datorita formatului cu un fisier unic, contul de mail va fi un fisier de foarte mari dimensiuni. In cazul unor probleme neprevazute, fisierul poate fi corupt astfel riscand pierderea tuturor mesajelor din acel cont.

Un alt dezavantaj ar fi blocarea fisierului pentru fiecare operatie importanta. Pentru ca e un singur fisier, trebuie facut un locking pentru ca fisierul sa nu fie modificat in timp ce se proceseaza. In cazul adaugarii unui mesaj nou nu ar fi o problema, dar acest locking se face si cand citim, stergem sau cautam intr-un mesaj. Astfel pot sa apara probleme secundare. Un exemplu simplu ar fi in cazul conturilor comune, folosite concomitent de mai multe persoane (ex. [email protected]), conturi care primesc multe mesaje. Daca o persoana descarca un mesaj de 30MB nicio persoana nu va putea citi mesajele noi cat timp descarcarea mesajului nu este finalizata. De asemenea nu se vor putea adauga mesaje noi, toate mesajele fiind pastrate in coada de asteptare pana la deblocarea fisierului.

Maildir

Spre deosebire de mbox, Maildir pastreaza fiecare mesaj intr-un fisier propriu iar contul de mail este de fapt un director. Directorul contului va contine trei subdirectoare: cur, new si tmp. In tmp se pastreaza mesajele in timp ce sunt primite pentru ca apoi sa fie mutate in directorul new unde vor ramane pana cand sunt citite si mutate in directorul cur.

Cel mai mare avantaj al formatului Maildir este lipsa blocarii fisierelor. Cum fiecare mesaj are propriul fisier, nu este necesara blocarea fisierelor pentru nicio operatie. Astfel localizarea, preluarea si stergerea mesajelor se face foarte rapid si fara a influenta alte operatii.

Datorita numarului mare de fisiere, riscul coruperii mesajelor este practic inexistent. Coruperea mesajelor poate sa apara doar datorita unor factori externi – ex. HDD defect.

Un alt avantaj care merita mentionat este posibilitatea utilizarii formatului Maildir pe resurse externe. Datorita sistemului de locking, formatul mbox nu poate fi tinut de exemplu pe un server NFS. Cum Maildir nu are nevoie de locking, putem stoca mesajele pe un server de fisiere si totul va decurge normal fara erori sau situatii complicate. Acesta ar fi un avantaj major in cazul in care stocarea se face pe un NAS pentru a separa mediul de stocare de serverul de mail.

Dezavantaje exista si in cazul folosirii Maildir si se leaga, bineinteles, de numarul mare de fisiere. Exista sisteme de operare si sisteme de fisiere care nu se descurca bine cand vine vorba de gestionarea unui numar mare de fisiere. Tot legat de sistemul de fisiere, cu Maildir exista posibilitatea ca partitia sa ramana fara INODE-uri libere daca incercam sa inghesuim un numar foarte mare de mesaje pe un HDD foarte mic.

Un alt dezavantaj legat de numarul de fisiere ar fi randamentul oferit in cautarea textului. Spre deosebire de formatul mbox care tine totul intr-un singur fisier, pentru a cauta un text in mesajele unui cont in format Maildir trebuie deschis fiecare mesaj in parte. In cazur unui cont cu foarte multe mesaje (ex. cateva sute de mii) randamentul scazut devine sesizabil.

Mail

Comments are closed.