Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

Destul de des gasesc pe forumuri intrebari referitoare la introducerea unor mici coduri PHP in pagini .html care, se stie, ofera doar continut static. Motivele pentru a face asta sunt multe. De obicei e vorba de site-uri formate din pagini .html, pagini statice, dar care la un moment dat trebuie sa includa liste preluate dintr-o baza de date sau mici feature-uri pentru care e nevoie de interactiune cu serverul.

Daca incercati sa introduceti cod PHP intr-un fisier cu extensia .htm sau .html veti vedea ca serverul web nu interpreteaza codul. Nu recunoaste fisierul .html ca fiind fisiere cu continut dinamic care trebuie sa fie parsat de mod_php si implicit tot continutul va fi afisat, inclusiv codul PHP asa cum l-ati scris. Solutia e destul de simpla si presupune adaugarea a doua linii in fisierul .htaccess:

RemoveHandler .html .htm
AddType application/x-httpd-php .php .htm .html

Prima data ii spunem serverului web sa stearga tot ce stie despre fisierele cu extensie .htm sau .html iar apoi ii spunem ca orice fisier cu extensia .php, .htm sau .html trebuie sa fie tratat ca o aplicatie de tip x-httpd-php – adica se va interpreta codul PHP inainte de a fi afisat continutul.

Rezultatul? Fisierele .html le puteti folosi acum asa cum folositi si fisierele .php, fara nici un fel de restrictii.

Bineinteles, nu trebuie sa folositi neaparat fisiere .html. Pentru putina originalitate va puteti face propria extensie pentru fisiere, cum ar fi .lamp, care daca o introduceti in lista din fisierul .htaccess va fi interpretata ca si cod PHP.

PHP

5 Responses so far.

 1. Claudiu says:

  Chiar ieri vazusem ceva gen „index.da” si ma miram de ce 🙂 Bun post, mersi!

 2. evolution says:

  Daca downloadez fisierul .html la mine pe calculator, nu se va vedea codul php ca si cod php ? Sa fie un risc de securitate mai apoi?

  Daca fisierul fisierul are extensia .php , cand il downloadeaza un tert, nu se vede codul php ci se vede html ca in View Source.

 3. Sergiu Tot says:

  Nope. Se va vedea doar codul generat. Nu exista nicio diferenta din punct de vedere functional sau de securitate.

 4. Boxe says:

  Eu am nevoie ca un script php sa ruleze dintr-o baza de date. Practic, baza de date genereaza un H1 undeva.

  Eu as vrea ca valoarea aceea sa fie inserata automat de un script php. Am facut mai multe incercari, toata fiind nereusite. Imi poti da un sfat ?

 5. Sergiu Tot says:

  Nu imi dau seama ce incerci sa faci. Posteaza pe forum problema detaliata si vedem ce se poate face.