Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

Daca aveti blog sunt foarte mari sansele sa folositi WordPress, si asta pentru ca WordPress e probabil cea mai buna platforma pentru blogging. In instalarea default, WordPress vine in limba engleza. Daca blogul va fi destinat vizitatorilor din Romania, ar fi bine ca textele sa fie in romana.

Pentru a traduce blogul in limba romana trebuie sa descarcam fisierul de limba de pe site-ul echipei care a facut traducerea. Lista site-urilor care au fisierul de limba in functie de versiune se gaseste pe pagina oficiala.

Ca sa avem un exemplu concret, vom downloada fisierul de limba pentru versiunea 2.8. Dupa ce downloadam fisierul il extragem din arhiva. Rezultatul va fi un fisier cu numele „ro_RO.mo„.

Urmatorul pas ar fi sa ne conectam cu un client FTP la contul de hosting si sa cream un director „languages” in directorul „wp-content” al blogului, director in care copiem fisierul „ro_RO.mo” downloadat mai devreme.

Dupa ce am copiat fisierul mai trebuie sa modificam fisierul „wp-config.php” din directorul radacina. Daca il deschidem cu un editor de texte vom gasi linia urmatoare undeva pe la mijlocul fisierului:

define ('WPLANG', '');

WPLANG e constanta care defineste fisierul de limba folosit. Daca lipseste, cum e in cazul instalarii default, se incarca limba engleza care e inclusa in cod. Ca sa avem blogul in limba romana va trebui sa mentionam in constanta WPLANG numele fisierului de limba, fara extensie. In cazul nostru ii vom da valoarea „ro_RO„.

define ('WPLANG', 'ro_RO');

Acesta fiind ultimul pas, nu este nevoie decat de un refresh pentru ca blogul sa ne afiseze textele in limba romana.

Bineinteles, pasii garanteaza traducerea doar pentru panoul de administrare si temele care sunt compatibile cu sistemul de traducere WordPress. Nu e exclusa necesitatea traducerii manuale a unor elemente din cadrul temei.

PHP

4 Responses so far.

 1. Bogdan says:

  Am reusit :), merci. 😀

 2. Alex says:

  Esti genial, multumesc mult. Am reusit. Dar sa fac blog-ul in romana, nu numai panoul de administrare, stii cum pot afce asta ?

 3. Sergiu Tot says:

  Asta din pacate tine de tema, nu de platforma. Va trebui sa editezi fisierele din tema si sa faci traducerile necesare.

 4. Radu says:

  Felicitari pentru articolul scurt si la obiect. Fisierul de limba pentru versiunea 2.8 nu mai este postat in website-ul tau, insa procesura este explicata bine de tine si a fost simplu sa ma descurc. Multumesc!