Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

Ca sa testez viteza de obicei folosesc un fisier de marime standard (100MB sau 1GB) pe care il descarc cu wget dintr-o locatie cat mai apropiata. Testul e OK-ish, cu mentiunea ca e destul de incomod cand in retea nu exista un server web sau ftp iar instalarea necesita timp. Solutia ar fi utilizarea Iperf, o aplicatie mica client/server care testeaza latimea de banda si nu depinde de alte aplicatii. Un alt avantaj, mai putin evident, este ca Iperf permite testarea atat pe TCP cat si pe UDP ceea ce poate fi de ajutor in retelele care folosesc VoIP sau alte protocoale care se bazeaza intens pe UDP.

Aplicatia nu necesita instalare. Se descarca de pe site-ul https://iperf.fr/, se desface arhiva si se ruleaza aplicatia:
iperf_install

Ca sa rulam iperf avem nevoie de doua masini, un client si un server. Serverul il pornim cu iperf -s iar clientul cu iperf -c 192.168.1.10, unde 192.168.1.10 e IP-ul serverului. Testul e rulat implicit pentru 10 secunde, dar poate fi prelungit la 1 minut (sau mai mult) cu parametrul „-t 60„. La final avem rezultatul testului.

Server:
iperf_server

Client:
iperf_client

Pe langa testarea latimii de banda, iperf ne permite sa testam si aspecte specifice ale retelei. Putem specifica window size pentru conexiunile TCP, putem schimba portul serverului, putem face teste bidirectionale etc. Parametri suportati de aplicatie ii puteti vedea ruland comanda iperf –help, sau puteti lua cateva exemple de pe site-ul oficial.

Retele

One Response so far.

  1. Diana says:

    Sunt foarte utile si ajutatoare articolele tale.