Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

In Web se gasesc diferiti termeni care sunt cel putin necunoscuti daca nu chiar abstracti pentru utilizatorul de rand. Incerc mai jos sa definesc cativa din termenii intalniti.

Audio Streaming
Este procesul de furnizare a continutului audio pe un site. Acesta foloseste o mare cantitate de banda, depinzand de tipul sau. Live audio stream este procesul in care userul poate asculta in timp real. Multe hosturi nu suporta audio live streams deoarece de obicei foloseste o mare cantitate din banda.

Anonymous FTP
O optiune ce permite utilizatorilor sa downloadeze fisiere fara a avea un cont FTP.

Apache
Cel mai popular server web OpenSource.

Active server pages – ASP
Active server pages permite web developerilor sa-si construiasca site-uri cu continut dinamic. Serverele citesc codul ASP si il traduc in HTML.

Autoresponder
Un program ce trimite automat un rASPuns email-urilor primite. Odata ce email-ul a fost primit, un mesaj deja creat este trimis expeditorului. Acesta este folosit cel mai des pentru a instiinta expeditorul ca email-ul a fost primit.

Backbone
O serie de conexiuni de mare viteza ce formeaza un canal de comunicare major intr-o retea.

Bandwidth
Exprima cantitatea de date ce pot fi transmise intr-o perioada de timp intr-un canal de comunicatii, adesea fiind masurat in kilobiti pe secunda (kbps).

Broswer web
Un broswer este un software ce se conecteaza la un server web folosind protocolul HTTP, software care interpreteaza codul HTML si il afiseaza intr-un mod usor de citit pentru utilizator. Toate broswerele lucreaza putin diferit si unele pot ilustra gresit paginile daca la scrierea codului nu s-a avut in vedere incompatibilitatea intre browsere.

Backup
Este procesul de copiere a datelor intr-o alta locatie. Backup-ul se face de catre utilizator sau firma de hosting. In cazul site-urilor pretentioase e bine ca o firma specializata in backup sa faca backup-uri zilnice.

CGI
Common Gateway interface – un program CGI traduce datele dintr-un server web si tipareste datele intr-o pagina web sau intr-un email. CGI inglobeaza transferul de date intre server si programul CGI. Aceasta permite codului HTML sa interactioneze cu alte aplicatii. Aceste scripturi fac paginile web interactive.

Colocare
Colocarea este un serviciu oferit de datacentere prin care o persoana sau o firma isi poate gazdui serverele in datacenter, in conditii optime de rulare, platind o taxa mult mai mica decat in cazul serverelor dedicate. Colocarea este in general utila pentru reducerea costurilor, dar are dezavantajul ca proprietarul serverului este responsabil de functionarea hardware, nu personalul datacenterului, ceea ce poate duce in cazuri exceptionale la perioade mai mari de downtime decat in cazul serverelor inchiriate.

Control panel
O colectie de unelte ce permit administrarea si editarea usoara a site-urilor sau a contului de hosting.

Dedicated IP
O adresa ip ce este atribuita unui singur site.

Domain Name
Numele unic cu care este identificat un site pe Internet

Domain Name Registration
Procesul de achizitionare a unui nume unic pentru un site.

Domain parking
Optiune oferita de firmele de hosting pentru ca un domeniu secundar sa afiseze acelasi continut cu domeniul principal pe care e creat contul de hosting.

Disk space (Quota)
Cantitatea de spatiu ce se va pune la dispozitie de catre serverul de hosting pentru a tine fisierele site-urilor ce vor fi gazduite.

DNS
Un serviciu folosit pentru convertirea numelui hostului in adrese de internet.

Email Forwarding
Este un serviciu prin care un email este primit iar destinatarul doreste sa-l retrimita altor adrese de email. Acesta este util in momentul in care doriti ca emailul sa fie transmis mai multor conturi. Multe companii de hosting ofera aceasta optiune.

FrontPage Extensions
Un protocol ce a fost creat si dezvoltat de Microsoft pentru facilitarea conectarii server-client.

Firewall
Un sistem de securitate ce interzice accesul neautorizat la o retea sau la resursele unui sistem.

FTP
File Transfer Protocol – un protocol ce permite schimbarea informatiilor intre doua calculatoare (client si server) aflate intr-o retea.

Overselling
Overselling e o practica curenta in cazul furnizorilor de servicii pe internet prin care se vand mai multe resurse decat sunt disponibile. In general se aplica in cazul traficului asigurat si a spatiului disponibil pe disc. Desi pare o metoda imorala, este practicata in continuare pentru ca din punct de vedere statistic utilizatorii folosesc mai putin de 40% din resursele puse la dispozitie ceea ce implica un randament slab din punct de vedere economic. In general furnizorii care fac overselling, pe baza statisticilor, pot vinde mult mai multe resurse decat pot asigura fara ca utilizatorii sa simta asta ceea ce duce la o monetizare mai buna a resurselor si implicit costuri mai mici pentru utilizatorul final.

Perl
Perl este un limbaj de interpretare optimizat pentru scanarea arbitrara a fisierelor text, extragerea informatiilor din acele fisiere text si printarea raporturilor bazate pe acele informatii.

Resseller Hosting
Serviciul desfasurat de o companie ce vinde hosting folosind echipamentul (serverele) altei companii.

Set Up Fee (taxa de setup)
Unele firme cer taxa de setup, adica o taxa perceputa pentru crerarea contului. Avand in vedere ca panourile de gestiune a conturilor de hosting (cPanel, PLESK etc) sunt tot mai usor de folosit si permit chiar si crearea de conturi cu ajutorul unui API taxa e de multe ori nejustificata.

Shared IP
O adresa IP ce este alocata mai multor website-uri.

Shared hosting
Optiune de hosting in care site-urile a mai multor clienti sunt gazduite si impart aceleasi resurse a unui server. Este modul in care ofera hosting majoritatea companiilor pentru a reduce costurile de rulare.

Shopping Cart
O sectiune a unui site care permite cumpararea produselor si conectarea la un serviciu de plata pentru a fi porcesa.

SMTP
Protocolul folosit pentru trimiterea mailurilor pe internet. Majoritatea emailurilor sunt trimise si primite folosindu-se SMTP. SMTP consta intr-un set de reguli pentru pasii necesari folositi de un program pentru trimiterea mailurilor si cum ar trebui interactiona la primirea mailurilor.

SSI
Server Side Includes se refera la comenzile care pot fi incluse in paginile web care sunt procesate de serverele web in momentul in care se cer fisiere.

SSL
Secure Socket Layer, un protocol encryptat folosit la autentificare si comunicare securizata pe internet.

TCP/IP
O serie de protocoale folosite pentru comunicarea intr-o retea de calculatoare. Este protocolul standard folosit pe Internet.

Uniform Resource Locator
Calea standard pe care se indica adresa oricarei resurse aflate pe internet, aceasta fiind parte din world wide web(www).

Virtualisation / Virtualizare
Procesul de virtualizare permite utilizarea unui singur sistem pentru a crea mai multe sisteme virtuale cu ajutorul unor softuri specializate precum Xen sau Virtuozzo. Sistemele virtuale create dau impresia existentei unui singur sistem de operare atat din punct de vedere al fisierelor folosite cat si al consumului de resurse care de obicei este foarte bine delimitat. Virtualizarea permite astfel achizitionarea unor sisteme proprii care pot fi personalizate dupa bunul plac, dar la preturi mai mici decat in cazul serverelor dedicate.