Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

Yum este un utilitar pentru RedHat Linux si Fedora Core Linux. Este folosit pentru instalarea pachetelor direct de pe internet si pentru updatarea lor. Singurul lucru de care aveti nevoie pentru a putea folosi yum, este o conexiune internet rapida pentru a downloada si instala pachetele intr-un mod cat mai rapid. Sistemele RedHat si FedoraCore vin cu utilitarul yum gata instalat. Acesta contine si o lista de url-uri de pe care poate downloada pachetele.

De preferat ar fi sa ii dam noi linkurile pe care le consideram cele mai rapide la download. Acest lucru il facem prin editarea fisierului /etc/yum.conf.

La fel ca si RPM si DPKG, yum se foloseste pentru instalarea, dezinstalarea si actualizarea pachetelor din sistemul dvs. de operare. Inainte de a incepe sa folosim yum, este recomandat sa updatam lista cu pachetele, folosind comanda:

[root@lamp ~]# yum check-update

iar apoi putem instala pachetele, folosind comanda:

[root@lamp ~]# yum install NumePachet

Daca dorim sa stergem un pachet pe care l-am instalat anterior folosim „remove”, si anume:

[root@lamp ~]# yum remove NumePachet

De asemenea putem obtine si informatii despre un pachet deja instalat folosind sintaxa „info”:

[root@lamp ~]# yum info NumePachet

sau putem obtine o lista a updateurilor valabile:

[root@lamp ~]# yum list updates

Putem updata si toate pachetele pe care le avem instalate, folosind comanda:

[root@lamp ~]# yum update

YUM functioneaza doar ca si root si este un utilitar extrem de folositor pentru gestionarea pachetelor in sistemele de operare Redhat sau Fedora core. Este recomandat sa il folositi ori de cate ori aveti nevoie de un pachet, deoarece il obtineti in cea mai noua versiune.