Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

In Xen sistemele virtuale au acces la intreaga putere de calcul a masinii reale. In teorie poate exista posibilitatea ca o singura masina virtuala sa consume foarte multa putere de calcul iar celelalte masini virtuale sa funcioneze foarte greu din cauza asta. In practica Xen are o pondere care o aloca fiecarei masini virtuale (domU) si masinii gazda (dom0).

Ponderea de care spuneam poate fi setata in fisierul de configurare a masinii virtuale folosind directiva „cpu_weight„. „cpu_weight” poate lua valori intre 0 si 65536 si in functie de valoarea care o ia i se aloca mai mult sau mai putin timp de procesor decat celorlalte sisteme virtuale. Astfel, daca avem pe un sistem real doua sisteme virtuale, unul cu „cpu_weight=500” iar celalalt cu „cpu_weight=2000„, celui de-al doilea sistem i se va aloca de patru ori mai mult timp de procesare decat primului in cazul in care sistemul este incarcat. Cand sistemul real nu este incarcat, fiecare sistem virtual va putea folosi puterea de procesare la maxim indidiferent de ponderea alocata.

O alta directiva referitoare la consumul de procesor este „cpu_cap” utila cand dorim sa limitam puterea maxima de procesare a unui sistem virtual indiferent de consumul general de resurse din masina reala. „cpu_cap” reprezinta valoarea procentuala a consumului de CPU care este permis unui sistem virtual. Astfel daca avem un sistem virtual care are setat „cpu_cap=30„, sistemul nu va putea sa consume mai mult de 30% din puterea de calcul a procesorului sau a procesoarelor, dupa caz.

Folosindu-ne de cele doua directive putem crea de exemplu un server de fisiere pe Samba care nu are nevoie de putere mare de procesare si implcit ii putem pune o pondere mica si o limitare de consum la maxim 30% din procesor adaugand in fisierul de configurare a masinii virtuale urmatoarele doua linii:

cpu_weight = 256
cpu_cap   = 30

Daca pe acelasi sistem rulam si trei masini virtuale care au rol de server web, serviciu care are nevoie de putere mare de procesare, le putem aloca o pondere de patru ori mai mare si o limita de CPU de 90% care sa aiba doar rol de protectie, nu si de limitare a puterii de calcul:

cpu_weight = 1024
cpu_cap   = 90

Astfel, in cazul in care toate cele patru masini virtuale vor cere resurse pentru procesarea datelor, masinii care ruleaza ca server de fisiere i se va aloca o putere mica de calcul indiferent de cerinte iar celorlalte sisteme li se va acorda fiecareia un timp de acces de patru ori mai mare.

Virtualizare

3 Responses so far.

 1. Lucian says:

  Astfel daca avem un sistem virtual care are setat “cpu_cap=30“, sistemul nu va putea sa consume mai mult de 30% din puterea de calcul a procesorului sau a procesoarelor, dupa caz.

  Citeste cu atentie http://wiki.xensource.com/xenwiki/CreditScheduler :

  The cap optionally fixes the maximum amount of CPU a domain will be able to consume, even if the host system has idle CPU cycles. The cap is expressed in percentage of one physical CPU: 100 is 1 physical CPU, 50 is half a CPU, 400 is 4 CPUs, etc… The default, 0, means there is no upper cap.

 2. Sergiu says:

  Ai dreptate. Merci de completare 🙂

 3. Viorel says:

  Sunt un user trecut relativ nou de la windows la linux .
  As dorii sa instalez openvz .
  Imi poate explica cineva cum ?
  Va multumesc