Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

Intr-un articol mai vechi vorbeam despre siteurile cu sau fara www in fata domeniului si cum putem face ca toate paginile sa fie redirectate. In Apache e usor, cu reguli de rescriere in fisierul .htaccess.

In zilele trecute m-am lovit de aceeasi situatie dar pe un server web nginx. Am gasit si solutia:

  if ($host != 'www.exemplu.ro') {
    rewrite ^/(.*)$ http://www.exemplu.ro/$1 permanent;
  }

Spre deosebire de Apache unde regula poate fi scrisa in fisierul .htaccess, in nginx trebuie sa trecem instructiunile in blocul server{ } si sa restartam serverul web. E putin mai complicat, dar efectul e acelasi.

Daca vrem ca regula sa aiba efect pentru orice subdomeniu, putem inlocui www cu caracterul „*” sau cu o expresie regulata.

Observati ca la sfarsitul liniei de redirectare nu s-a folosit R=301 ca in cazul serverului Apache si cuvantul cheie permanent. Cuvantul cheie permanent e folosit pentru ca odata cu redirectarea sa se trimita browserului sau crawlerului si codul 301 pentru a sti ca e vorba de o redirectare permanenta.

Web hosting

18 Responses so far.

 1. Daniela says:

  Frumoasa optiunea de rewrite. Recent am folosit si eu aceasta tehnica pentru a scurta adresele profilelor de pe site-ul meu. Din domain_name/members/membername in domain_name/membername. Pana acuma totul pare sa fie Ok, niciun bug raportat.

 2. Laurentiu says:

  Totusi, am si eu o mica intrebare: Cum este mai indicat sa folosesti linkurile? Cu sau fara www?

 3. Sergiu Tot says:

  Laurentiu, fa-le cum vrei numai asigura-te ca sunt facute intr-un singur fel. Daca siteul exista si pe domeniul exemplu.ro si pe subdomeniul http://www.exemplu.ro e posibil sa fie gasit ca si continut duplicat de unele crawlere. Deci e mai bine sa ai o singura varianta, indiferent daca e cu sau fara www in fata 🙂

 4. Gabriel says:

  E mai bine fara www, am observat ca din ce in ce mai multe site-uri il scot. Poti face un redirect si chiar daca bagi cu www tot spre fara te duce, si nu te mai gandesti la duplicate…

 5. Yamasha says:

  Eu folosesc fara www la toate site-urile mele…e mai rapid, mai comod..

 6. Ela says:

  Am incercat si eu de nenumarate ori sa il scot, dar nu am reusit. Poate cineva sa imi explice cum se face acest lucru?

 7. Dzan says:

  Nu este vreo diferenta intre www si non-www. Singura problema este in materie de SEO. Daca site-ul poate fi accesat de pe 2 domenii diferite, domeniu.ro si http://www.domeniu.ro, atunci motorul de cautare va vedea 2 site-uri pe acelasi domeniu si va considera unul dintre ele drept dublu continut.
  Asa mai bine ‘cresti’ un singur site decat sa cresti jumatate iar cealalta jumatate sa nici nu existe.

 8. Ana says:

  stim cu totii cat de usor se rezolva treaba cu www si cu toate astea, extrem de multe situri raman la varianta ONLY WITH www. mi se pare aiurea. sa le zica cineva si astora ce trebuie sa faca, sa nu mai planga ca n-ai trafic:)

 9. Iulian says:

  Eu recomand folosirea www-ului doar la brand-uri, la un blog de exemplu merge fara www, la un site care stiu ca ma tin de el si il cresc pe viitor pun www, la fel si la un brand cum ziceam anterior :).

 10. Tutoriale says:

  Vad ca sunt aici cateva persoane care sunt interesati de acest fenomen, am ceva experienta in Seo si Design, si m-am gandit sa va mai explic si alte puncte de vedere in lg cu aceasta problema.

  In primul rand, raspuns pentru Ana. Da, e o prostie sa scrii adresa unui site fara www si sa nu mearga.

  Din punct de vedere seo, este recomandat ca un site sa fie cu www din mai multe cauze.
  Daca nu s-a facut o redirectionare buna pentru toate adresele non-www, atunci s-ar putea sa avem situatii cand din greseala un link duce catre o pagina fara www. Acest lucru nu e bun pt SEO, nu numai ca incurca crawlerul, ci strica si PR-ul site-ului, si da, s-ar putea sa avem probleme si cu duplicaturi, dar oricum Google e istet, si din astea nu sunt probleme, numai PR flaw este afectat.

  Alta cauza pentru care e mai bun sa avem fiecare pagina cu www. Daca se face optimizare la site, si poate va inregistrati undeva unde puteti specifica si adresa sitului, in anumite sitatii nu aveti posibilitatea sa scrieti adresa fara www. Mai rar se intampla, dar exista.

  In legatura cu subdomenii si bloguri: Da, si eu folosesc subdomeniile fara www, ca adresa sa nu para asa de lunga, dar in acelasi timp versiunea subdomeniului cu www, e redirectionata catre adresa care se foloseste si la care se face seo. (daca se face )

 11. Tudor Mateescu says:

  Buna optiunea de rewrite,incerasem si eu de cateva ori sa’l scot dar nu mergea,multumim de articol si…Hristos a Inviat!!

 12. shaman says:

  Din experienta mea am observat ca nu conteaza daca domeniul are www sau nu are. Nu este nici o diferenta.

 13. Sandu says:

  Nu are nici o importanta daca folosesti linkul cu sau fara www, important este sa folosesti doar una din variante pentru a nu pierde din PR.

 14. crazy says:

  la subdomenii folosesc non-www iar la domenii cu www,mi se pare ca asa arata importanta unui blog,site

 15. Web design says:

  Cred ca amandoua sunt ok.

 16. Webdesign Ploiesti says:

  Nu prea conteaza daca ai www sau nu.

 17. Sergiu Tot says:

  Dupa cum s-a mentionat in comentarii, diferenta se simte la SEO. Fara www. inseamna 4 caractere in minus la lungimea URL-ului, plus ca exista o problema legata de duplicate content daca nu se face redirectarea spre o singura versiune a siteului (cu sau fara www).

  Din punct de vedere al functionalitatii e irelevant.

  Cu intarziere, merci Tutoriale si Dzan pentru completari! 🙂

 18. Jad says:

  Cu intarziere, dar este recomandat sa se foloseasca forma:
  return 301 http://www.exemplu.ro$request_uri;

  Asa cum este specificat si in sectiunea Pitfalls de pe
  sectiunea wiki.
  http://wiki.nginx.org/Pitfalls