Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

Un server dedicat (dupa cum ii spune si numele) reprezinta o solutie de gazduire profesionala si rapida, in sensul ca acel server il foloseste doar un singur client si pe acesta isi gazduiste paginile pe care le foreste el, in modul in care doreste el si evident folosind si partajand resursele dupa bunul sau plac.

Este solutia recomandata pentru cei care detin pagini web care consuma un numar mult mai mare de resurse si care nu se pot incadra in resursele unui cont de hosting shared sau ale unui VPS. De obicei un server dedicat este configurat dupa nevoile clientului, in sensul ca acesta isi exprima personal dorinta in ceea ce priveste spatiul, memoria, viteza procesorului si chiar latimea de banda pentru conectarea la internet. In ceea ce privesc costurile, acestea sunt mai mari deoarece firmele care ofera clientilor solutii dedicate de gazduire au pretentii la preturi mai ridicate, motivul principal fiind componentele serverului care au costuri mai ridicate si conditiile oferite de datacenter (temperatura si umiditate constante, redundanta electrica si de conexiune la internet etc). De obicei aceste servere sunt disponibile de inchiriere pentru clienti.

Vom discuta din nou de flexibilitate, stabilitate si asistenta tehnica deoarece si acestea sunt printre cele mai importante criterii in momentul in care discutam de un server dedicat.

Flexibilitatea consta in posibilitatea de a aloca resursele absolut dupa bunul plac si de a folosi serviciile dorite cum ar fi Apache, php, MySQL, named, ftp, email, etc. Acest lucru este foarte folositor deoarece majoritatea clientilor care doresc un server dedicat detin pagini care pretind un anumite resurse care sub nici o forma nu pot fi oferite dfe catre solutiile shared hosting sau VPS.

Stabilitatea si asistenta tehnica sunt si aici niste atuuri care caracterizeaza un server dedicat, acesta fiind detinut intr-un data center unde este monitorizat 24/7 de obicei cu protocolul ping, iar in cazul in care se intampla ca acesta sa nu mai raspunda, se vor la masurile necesare pentru a-l readuce in functionare.

Conexiunea la reteaua internet pe un server dedicat trebuie sa fie la fel, una de viteza foarte mare deoarece odata aleasa o astfel de solutie, exista si pretentia de viteza. Si vom considera un exemplu. Presupunem o pagina web care ruleaza scripturi care la randul lor au nevoie de un numar mai mare de resurse. Pentru ca aceste resurse sa ruleze fara probleme si rapid, este necesara o conexiune de viteza mare care sa faca posibil acest lucru si daca este posibil de ce nu, si o linie de backup in cazul in care conexiunea va deveni indisponibila pentru o anumita perioada de timp, chiar daca este vorba de un interval mai scurt.

In ceea ce privesc costurile aici putem discuta de preturi mai mari atat pentru chiria serverului cat si pentru administrarea lui, doarece acest lucru nu este posibil daca o persoana nu detine un bagaj mare de cunostinte in ceea ce priveste acest lucru. Si aici apar asfel costurile cu administrarea serverului prin apelarea la un administrator care sa il configureze si sa intervina in cazul in care pe parcursul rularii vor aparea probleme.

In concluzie solutia de server dedicat este cea mai profesionala metoda pentru gazduirea web deoarece cu toate ca prezinta costuri destul de ridicate, ofera stabilitate si viteza de transmitere a datelor sau rulare a serviciilor.

Web hosting

32 Responses so far.

 1. Porumbelul says:

  O dată ce ai ajuns la nivelul la care să nu te satisfacă un shared webhosting sau un VPS și ai nevoie de server dedicat ca să-ți găzduiești site-ul, se cheamă că ești pe drumul cel bun. 😀

 2. Boxe says:

  Serverele dedicate sunt singura solutie daca ai site-uri ce au nevoie de resurse masive. Securizarea unui astfel de server mi se pare problema cea mai mare daca esti „nevoit” sa apelezi la aceasta varianta.

  Asa cum zice si @Porumbelul, daca ai ajuns sa ai nevoie de un dedicat, esti pe drumul cel bun.

 3. Sergiu Tot says:

  Da, securitatea e putin mai complexa in cazul unui server dedicat, dar flexibilitatea compenseaza de departe munca depusa 🙂

 4. Bogdan Iasi says:

  Nu cred ca este neaparat ca atunci cand ai nevoie de un server dedicat sa fii chiar pe drumul cel bun , unele proiecte nu pot incepe pe shared sau VPS si nu se stie daca se merita investitia

 5. miniclip says:

  eu am un server dedicat pentru cateva proiecte destul de complexe si se merita un asemenea tip de server,cel putin pana acum nu am interactionat cu dificultati majore.

 6. informatii juridice says:

  Cand vorbim de server dedicat deja se presupune ca site-ul gazduit are o importanta pe nisa lui, eu intotdeauna am preferat vps-urile pentru ca se pot ajusta resursele din mers. Desigur cand ajungi la 2gb ram pe vps ar fi cazul sa te gandesti la dedicat. Oricum nu e ceva standard, alegerea hostingului depinde de multe lucruri.

 7. Stefan says:

  Intotdeauna am avut o problema pe tema aceasta a serverelor dedicate…si n-am inteles de ce multe sunt indisponibile.Multumesc de postare..o zii buna!

 8. Sergiu Tot says:

  Stefan, nu imi dau seama ce vrei sa spui cu „indisponibile”.

 9. Mircea Alex says:

  Ca sa beneficiezi de un server dedicat, trebuie sa ai si ce oferi pe site-urile pentru care optezi pentru asa ceva. Deci banul degeaba il ai asta vis-a-vis de ce spunea autorul: ..solutia de server dedicat este cea mai profesionala metoda pentru gazduirea web deoarece cu toate ca prezinta costuri destul de ridicate, ofera stabilitate si viteza de transmitere a datelor sau rulare a serviciilor.

 10. Parchet says:

  La ce preturi ar ajunge un server dedicat decent? ma intereseaza pt un server wow privat.

 11. Sergiu Tot says:

  Un VPS2048 (70Euro) ar trebui sa faca fata pentru un server WoW cu ~100 de jucatori.

 12. Gicu says:

  Ce linux ati recomanda pentru cluster webserver?

 13. Sergiu Tot says:

  Gicu, asta tine doar de aplicatiile care vrei sa le folosesti.

 14. Marius says:

  Apropo de serverul dedicat: am vazut ca cineva de aici spunea ca daca ai nevoie de asa ceva inseamna ca esti pe drumul cel bun.Concluzia mea este ca daca ai nevoie de asa ceva investitia in site creste insa nu este un drum lin asa ca nu se stie sigur daca este unul bun.

 15. Jim says:

  As vrea sa stiu si eu daca pot achizitiona un server dedicat pe care sa ruleze win.. si daca da, de unde ?

 16. Sergiu Tot says:

  In principiu orice datacenter iti poate oferi un server pe care instalezi ce vrei, dar nu stiu niciun datacenter care sa lucreze „by default” pe Windows si care, eventual, sa iti si ofere un pret bun pentru licenta.

 17. ppscslv says:

  @Marius
  iti dai seama ca cel care investeste intr-un server dedicat are motive intemeiate in privinta recuperarii banilor….

 18. avram says:

  pe un server dedicat mai exista limitare concurent connection??

 19. sibiu says:

  dupa o experienta neplacuta de 2 ani cu servere shared din Romania am ales un server dedicat din germania ( http://www.hetzner.de ) este o diferenta enorma in ceea ce priveste calitatea, rapiditatea, serviciile. Iar pretul la un server dedicat din Germania este de 2..3 chiar 4 ori mai mic decat la un server dedicat din Romania

 20. Sergiu Tot says:

  avram, pe un server dedicat faci regulile dupa cum ai nevoie. Trebuie totusi sa ai in vedere limitarile impuse de resurse.

  sibiu, nu poti compara un server shared cu unul dedicat. Intr-un mediu shared trebuie sa te supui restrictiilor impuse de altii, restrictii care sunt facute pentru a corespunde unei cerinte medii nu pentru a corespunde cerintelor siteului tau. E normal ca pe un dedicat sa mearga totul mai bine, daca e configurat corect 😉

 21. Claudiu says:

  Salut Sergiu 🙂

  Ai recomanda un dedicat pentru un startup? Care ar produce sa zicem un pic peste cat produce un freelancer foarte activ? Si daca da, ce configuratie ai recomanda, cam care sunt costurile?

  Estimat pentru site-uri statice sau PHP/MySQL, in general „bogate in AJAX” si cu trafic mic (1000 vizitatori pe zi poate e mult). Posibil cu spike-uri de cateva mii pe perioade de o saptamana-doua.

  Imi este greu sa-ti dau mai multe detalii momentan neavand inca nimic concret…

 22. Claudiu says:

  @Sibiu Imi vine greu sa cred ca platesti pe un dedicat 20-30 euro, esti sigur ca e dedicat. In Irlanda un dedicat e undeva la 4-600 euro pe luna, fara costurile de mentenanta/suport.

 23. Sergiu Tot says:

  Salut, Claudiu!

  Pentru 1000 de vizitatori pe zi nu prea e cazul de dedicat decat daca scripturile sunt foarte prost scrise sau daca necesita multa putere de calcul. In general un site cu ~1000 de vizitatori pe zi si aproximativ 5000 de afisari pe zi se incadreaza fara probleme pe un cont de hosting shared. Eventual, ai putea sa incerci cu un VPS ca e mai mic pretul fata de un dedicat, si daca nu ai nevoie de altceva in afara de web si MySQL poti face treaba buna pe un VPS modest.

 24. opinii excursii says:

  Salut!

  Cum aflu si eu ce configuratie imi trebuie pentru un website bazat pe wordpress 3.0? Initial am vrut sa folosesc wp mu, insa nu mai exista separat ci este integrat in 3.0. Am inteles ca trebuie un anumit tip de hosting, ca majoritatea (cele ieftina) nu permit crearea de subdomenii din wp-admin.

 25. Sergiu Tot says:

  Nu iti pot recomanda ceva fara sa stiu despre ce e vorba. Sunt multe variabile care trebuie luate in calcul – numar de articole, pluginuri, trafic etc. Cel mai bine ar fi sa iti inchiriezi un VPS si sa vezi pe parcurs cum te descurci. Mai faci un upgrade, o optimizare etc. Daca ar fi nevoie de un server dedicat (presupun ca la asta te-ai gandit daca ai postat aici) sigur stiai deja la ce sa te astepti 🙂

 26. Dic says:

  Un server dedicat face toti banii, nu se compara cu niciun cont de gazduire shared, nici macar cu alea de la hostgator 🙂

 27. ramicori says:

  un server dedicat este mult mai bun decat unu de gazduire shared nu exista termen de comparatie

 28. Silviana Tomcescu says:

  Calitatea costa. Daca aveti unul sau doua site-uri cu trafic modest, n-are rost sa aruncati cu banii pe fereastra. Mergeti pe varianta serverului dedicat in special in cazul firmelor. Am un prieten care si-a tinut diverse aplicatii folosite pentru gestionarea activitatii in firma pe un server shared si a avut probleme din cauza altor persoane care rulau fel si fel de prostii pe acelasi server.

 29. DonLoRenTzZo says:

  Deci sa inteleg ca se vede diferenta intra server dedicat si gazduire shared in cazul unui sistem WP Multi Site?

 30. Sergiu Tot says:

  DonLoRenTzZo, in mod clar un server dedicat optimizat pentru nevoile tale isi va face treaba mult mai bine decat unul in regim shared pe care sunt sute de clienti iar serverul e configurat astfel incat sa-i multumeasca pe toti.

 31. ServerHost says:

  Un server dedicat trebuie sa-si justifice bugetul. Daca pentru un shared hosting, mentenanta server-side este inexistenta pentru client, in cazul serverului dedicat treaba se complica un pic din punctul asta de vedere.

  Pentru un site, trebuie sa sti exact daca se necesita un server dedicat sau trebuie schimbat furnizorul de servicii web hosting pe motiv ca acesta face overselling iar load-ul pe server este la cote ingrijoratoare. Sunt o groaza de asa zise companii de web hosting care nu au ca infrastructura mai mult de un VPS uitat intr-un colt de lume,

  Cum afli daca chiar este nevoie de server dedicat? Pai in primul rand se ia in consideratie numarul de vizitatori simultani si numarul de vizitatori in ultimele 24 ore.
  Sa nu uitam ca timpul de incarcare este definit si de catre felul cum a fost construit site-ul. Daca este plin de bug-uri sau nu a fost optimizat pentru fast-load, se va misca prost si pe un dedicat. 🙂

  Cele bune!

  PS: Fain site, felicitari!

 32. david says:

  am avut server dedicat cu 2 x ssd in raid 0, intel e6500, 4 Gb ram era varza. Tot load de 90% avea core 1 si core 2. mai si pica la 1-2 saptamani.
  acum am zis sa incerc un vps la jumatate de pret, site-ul merge super. ca idee baza de date este hostata pe-un ssd iar fisierele se regasesc pe-un hdd normal.
  daca ai numai 1 site nu vad utilitatea unui dedicat.