Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

Gazduirea web de tip shared este un serviciu oferit pe un server special creat si destinat acestui lucru. Pe respectivul server exista un numar mai mare de clienti, care partejeaza resursele serverului. Cand intalnim notiunea de gazduire share automat trebuie sa ne gandim ca pe un server exista mai multi utilizatori care folosesc servicii similare cu ale noastre.

Un lucru foarte important de punctat la gazduirea share il reprezinta pretul mic la care se ofera; majoritatea firmelor specializate oferind acest serviciu la preturi incepand de la 1 EURO / luna, iar spatiile fiind intr-o continua crestere. Daca ne-am pune intrebarea „De ce spatiul este intr-o continua crestere?” nu ar fi greu deloc sa gasim un raspuns potrivit si anume ca preturile componentelor hardware ale unui calculator, din care normal ca este compus si serverul de gazduire, sunt intr-o continua scadere, motiv care ii face pe gazduitori sa ofere aceleasi servicii insa mult mai imbunatatite pentru a atrage noi clienti. Fiecare firma de hosting isi stabileste de la bun inceput anumite pachete de gazduire pentru care ofera anumite resurse si anumit spatiu, casute e-mail, baze de date, trafic, domenii adaugate, domenii parcate, subdomenii si multe alte optiuni folositoare clientilor.

Ce inseamna spatiu de gazduire? Ce reprezinta casutele de mail? Dar bazele de date si traficul? Dar domeniile parcate, adaugate si subdomeniile?

Spatiul de gazduire reprezinta cota alocata pe hard diskul unui server de gazduire shared pentru un client sau pentru un pachet de hosting. Spatiul poate varia in functie de pachetul si de pretul pe care clientul il plateste. Casutele de mail, sau adresele de mail dau posibilitatea clientilor de a-si crea adrese persoanlizate. De exemplu daca cineva detine gazduit domeniul www.exemplu.ro acesta isi poate crea adrese precum [email protected] sau [email protected].

Bazele de date sunt din ce in ce mai folosite in paginile web. Acestea practic sunt formate din tabele in care se stocheaza informatia dintr-o pagina web si care este apelata in momentul in care vizitatorul paginii acceseaza anumite sectiuni.

Traficul web este marimea transferului de date efectuat la un moment dat de catre o pagina web. Este important de mentionat faptul ca incepand din anul 2010 tot mai multe firme de hosting ofera trafic nelimitat.

La un cont de gazduire putem sa mai adaugam si alte domenii care sa functioneze fie la fel ca si domeniul principal, fie sa functioneze separat de domeniul principal. Si aici putem puncta domeniile parcate care alocate pe un cont de gazduire afiseaza exact acelasi continut ca si domeniul principal; domeniile addon (sau adaugate) care afiseaza un continut total separat fata de domeniul principal si subdomeniile care afiseaza si ele un alt continut fata de domeniul principal insa au ca si extensie repsectivul domeniu principal. Spre exemplu avem subsomeniul freebsd.exemplu.ro care va afisa informatii despre sectiunea FreeBSD a paginii web www.exemplu.ro.

Totodata cu ofertele de hosting se ofera si asistenta tehnica pentru clientii care isi tin paginile web pe un server al unei companii ce ofera acest serviciu. Acesta reprezinta desigur un avantaj deoarece la un pret destul de mic pe care il plateste clientul unei firme de gazduire, acesta beneficiaza si de asistenta tehnica in ceea ce priveste rezolvarea unei probleme sau a unei disfunctionalitati in pagina web pe care o detine pe serverul shared.

De asemenea majoritatea firmelor de gazduire shared ofera un panoul de control (de obicei cPanel, Plesk sau Webmin) care ofera clientilor o interfata destul de prietenoasa si relativ simpla pentru a adauga, sterge, modifica fisiere, casute de mail, parole, domenii, subdomenii, etc. Cu acest panou de control, un cont de gazduire poate fi administrat chiar si de catre persoanele care detin un bagaj de cunostinte ceva mai redus, gratie interfetei prietenoase de care spuneam putin mai sus, dar si tutorialelor existente.

Si acum sa punem putin accentul pe resursele serverului shared. Cum se impart ele? Exista vreo limita in ceea ce priveste acest lucru? Ce se intampla daca serverul se incarca prea tare? Cine este afectat daca apare vreo problema hard la nivel de server? Unde si cum este recomandat sa se tina un server shared? Ce conexiune internet este recomandata pentru un astfel de server?

Resursele serverului shared se stabilesc in mod normal pentru ca toti clientii sa beneficieze de ele, limita acestora fiind data chiar de pachetele create si bine stabilite de catre firma la care detineti gazduirea web shared. Normal, pot exista cazuri in care serverul sa se incarce, fie din cauza ca un site gazduit pe el consuma resurse in mod excesiv (spre exemplu o pagina web are un script care ruleaza o anumita aplicatie sau trimite un numar mare de mailuri la un interval de timp de ordinul milisecundelor). Odata cu acesta incarcare din pacate sunt afectati toti clientii de pe acel server. Daca serverul ajunge sa functioneze greu din cauza unui client care provoaca incarcare, toate paginile web for functiona greu din cauza aceleia care provoaca incarcare. Si in aceste cazuri, daca avem o pagina care consuma multe resurse, ne putem orienta catre un VPS sau un server dedicat.

Problemele la nivel de hard al serverului, evident ca sunt pe cat de periculoase pe atat de imprevizibile. Pe langa faptul ca dau uneori batai de cap destul de mari administratorilor de servere, acestea provoaca probleme majore si clientilor. Motivul este unul destul de clar si anume daca o componenta de pe un server share este defecta, au de suferit toti clientii care se afla pe acel server deoarece nu le functioneaza paginile web. Aceasta problema o putem privi aparent ca fiind similara cu cea de incarcare insa este ceva mai grava deoarece poate implica si costuri la nivel de server, pe care evident ca le suporta firma de gazduire.

Serverele de gazduire trebuie sa fie tinute intr-un data center destinat special pentru acest lucru, deoarece unde exista o conexiune internet foarte stabila, o temperatura constanta, umiditate constanta si un personal specializat care sa se ocupe de acestea.

Cand vine vorba de conexiunea la internet de pe un server de gazduire, normal ca aceasta trebuie sa fie cat mai mare si daca exista posibilitate de o conexiune de backup este cu atat mai bine.

In concluzie gazduirea shared aduce preturi mici, asistenta tehnica, dar este mai limitata din punctul de vedere al resurselor, insa cu toate acestea sunt cele mai uzuale si usoare metode de a detine o pagina web, datorita simplitatii, flexibilitatii si accesibilitatii.

Web hosting

4 Responses so far.

 1. Jim says:

  daca tot ai scris aceste informatii, poti sa dai si un exemplu doua de cele mai bune firme de hosting pentru romania? sau macar un mesaj privat 🙂

 2. Sergiu Tot says:

  As putea sa o fac, dar prefer sa ma abtin din doua motive. Primul e ca o „firma buna” e un termen relativ. Cam toate firmele de hosting cu vechime sunt bune, dar totul depinde de abordarea si necesitatile clientului. Sunt firme pentru care tehnologia e importanta, altele pentru care sunt importante preturile si altele pentru care e important suportul tehnic si interactiunea cu clientii. Nu exista nicio firma care sa le aiba pe toate, nici in Romania nici in afara. Daca vrei o firma de care sa fi multumit, gandeste-te ce te intereseaza cel mai mult si apoi uita-te la firmele mari si vezi cu ce se lauda fiecare. De obicei iti dai seama daca firma e potrivita pentru tine dupa un mic chat in sistemul de suport. Daca nu stii de unde sa alegi firmele care merita studiate, incearca sa iti faci o idee dupa statisticile de pe sitemap.ro.

  Al doilea motiv pentru care nu iti pot recomanda o firma e ca orice ti-as recomanda sigur se supara unu sau altu’ ca nu l-am mentionat si vine cu o oferta care trebuie sa o marchez ca spam 😛

 3. Peleti says:

  Daca stii, imi poti raspunde te rog la o intrebare? Pentru un magazin online facut pe Magento, este adevarat ca nu face fata un shared hosting? Si daca este asa, ce varianta de hosting ar fi mai potrivita, ceva mai budget.

 4. Sergiu Tot says:

  Magento e o platforma care nu o recomand decat daca ai resurse de aruncat. Pe siteul producatorului spune ca e nevoie de mai mult de 256MB RAM, preferabil 512MB. In conditiile in care un shared hosting e facut pentru aplicatii care nu necesita mai mult de 32MB (sau chiar mai putin) e clar ca trebuie cautate alternative daca vrei sa folosesti Magento.

  Daca folosesti Magento + Memcached ai putea sa incepi cu un VPS care are 1024MB memorie RAM, dar sa te astepti la un upgrade daca magazinul are succes.

  Ca alternativa la Magento ai putea sa folosesti Zen Cart. Il poti pune pe un shared hosting si nu ai probleme de consum decat dupa ce siteul devine foarte mare – mii de produse si cateva zeci de mii de afisari pe zi.