Administrare server open source

Platforma de hosting cu software liber, gratuit, open source.

VPS-ul este un server privat care permite administratorului sa instaleze si sa controleze serviciile initializate pe acel server. Mai precis este un server in care sunt incorporate mai multe servere. Pentru a lamuri exact cum functioneaza va invit sa cititi in intregime acest tutorial despre serverele VPS sau Virtual Private Server.

De fiecare data cand se creeaza un server VPS este nevoie, normal, de un sistem de operare. Acest sistem de operare care a fost instalat la nivel de server detine o aplicatie care practic face virtualizare. Odata ce a fost creat sistemul de virtualizare putem initaliza (porni) VPS-urile. VPS-urile reprezinta o solutie de gazduire mai performanta fata de gazduirea shared si este destinata clientilor care detin pagini web mai pretentioase din punctual de vedere al resurselor. Fiecare VPS are alocate resurse referitoare la spatiu, memorie RAM, adrese IP si eventual o solutie de backup.

In ceea ce priveste costurile, un server VPS are costuri mai ridicate fata de solutia de gazduire shared si variaza in functie de resursele pentru care se opteaza. Evidend ca firmele care ofera aceste servere, stabilesc dinainte resursele pentru fiecare pachet de VPS. Spatiul este unul mult mai mare in cazul serverelor private, iar memoria RAM garantata pentru acestea ofera utilizatorului posibilitatea de a rula scripturi sau diverse fisiere care pe un server obisnuit (shared) nu ar putea rula tocmai din cauza faptului ca ar consuma resursele celorlalti utilizatori si implicit ale serverului.

Vom pune acum accentul pe flexibilitate, stabilitate si asistenta tehnica deoarece aceste trei lucruri sunt printre cele mai importante in momentul in care dorim sa alegem o astfel de solutie. Flexibilitatea la un server VPS inseamna in primul rand libertatea de a folosi servicii cum ar fi Apache, PHP, MySQL, named, ftp, email, subdomenii, etc si pentru care nu mai exista anumite limite referitoare la numarul de conturi de mail sau numarul de conturi ftp, sau subdomenii; singura limita pentru toate acestea este insasi spatiul de pe acel VPS. Si anume, daca VPS-ul are alocati 20 GB si o memorie de 512 RAM atunci se pot folosi absolut toate serviciile, singura conditie fiind sa nu se depaseasca acei 20 GB, iar serviciile utilizate pe server sa nu consume mai multa memorie decat acei 512 RAM care au fost alocati. De aici insa putem spune ca daca detinem o pagina web prin intermediul careia trimitem zilnic news letter catre clientii nostri, este clar ca nu putem face acest lucru de pe un server share deoarece la nivelul acestui server sunt setate politici prin care se precizeaza un numar anumit de mailuri care pot fi trimise pe zi sau chiar pe ora. In ceea ce priveste un VPS , aceste limitari le facem chiar noi dupa bunul nostru plac deoarece exact cum am spus mai sus, avem libertatea de a ne partaja resursele in asa fel incat sa folosim mai mult ceea ce ne intereseaza.

Stabilitatea, de asemenea este un punct important de atins, motiv pentru care putem spune ca o firma care isi permite sa vanda VPS-uri ofera si asistenta tehnica 24/7. Aceasta asistenta tehnica inseamna de fapt monitorizarea serverului zilnic, iar in cazul in care acesta din diverse motive nu mai functioneaza, cei care il monitorizeza vor interveni asupra lui pentru a-l aduce din nou in functionare.

Dat fiind faptul ca si VPS-ul este un server pe care la randul lui exista un numar de utilizatori (cu toate ca este mult mai scazut fata de serverul share) in cazul aparitiei unei probleme hard la nivel de server, evident ca sunt afectate toate VPS-urile de pe acel server.

In cazul in care proprietarul VPS nu detine informatii avansate referitoare la administrarea serverului, acesta va trebui sa trebui sa apeleze la un administrator de server care sa il configureze si eventual sa intervina in cazul in care apar probleme, ceea ce impune din nou niste costuri suplimentare. Tot aici nu se mai poate discuta de o interfata prietenoasa cum este cPanel deoarece si aceasta implica niste costuri suplimentare pentru care nu toti utilizatori ar fi dispusi sa opteze.

In concluzie VPS-ul reprezinta o solutie de gazduire stabila si rapida in acelasi timp si care ofera libertate in ceea ce priveste alocarea resurselor sau folosirea diferitelor softuri sau scripturi care nu pot rula pe o gazduire share, toate acestea fiind direct proportionale cu niste costuri mai ridicate.

Web hosting

15 Responses so far.

 1. jocuri says:

  Detin un Virtual Private Server (VPS) de la cirtexhosting si este minunat. Am cumparat VPS deoarece un Dedicated Server este too expensive :))

 2. Sergiu Tot says:

  Il intretii tu? Sau ai un contract cu un sysadmin? 🙂

 3. Alin Cengher says:

  Daca functioneaza VPS-ul fara a se „incorda” prea tare si face fata tuturor cerintelor tale, atunci nu este cazul de un server dedicat. Oricum cu toate ca este mai expensive, daca iti vor creste numarul de utilizatori, vei fi nevoit sa faci aceasta schimbare. Oricum poate ne spui si noua ce pagna web ai pe VPS sa vedem cum se misca 🙂

 4. miniclip says:

  sunt de parere ca VPS-urile pot fi utile webmasterului obisnuit care nu are mai mult de 5-10 site-uri care impreuna sa ocupe maxim 10 GB.

 5. Claudiu says:

  @miniclip (ce nume domne…) de cand are relevanta dimensiunea site-ului in GB?

 6. miniclip says:

  @claudiu pai are relevanta,un site de 100mb cu siguranta nu poate consuma atatea resurse ca si un site sau mai multe care cumulat au 10 GB exprimate la acelasi numar de vizitatori 🙂

 7. Sergiu Tot says:

  miniclip, daca e vorba doar de consumul de resurse (presupun ca te referi la CPU si RAM), spatiul ocupat pe disc nu prea are relevanta. Resursele sunt consumate de scripturile care necesita procesare, nu si de fisierele statice care de obicei consuma cel mai mult spatiu. Fisierele statice au nevoie doar de un sendfile().

 8. Paul - Filme Online Gratis says:

  M-as fi asteptat sa gasesc in articol ceva linkuri „afiliate”, mai ales ca recomanzi „ABC Domenii”
  Iar despre ce spune „miniclip” – am avut un site de 1 gb care statea relaxat pe un shared, deci nu conteaza doar dimensiunea cand este vorba de consumul de resurse.

 9. DIgisport live says:

  Bun articolul, trebuia sa vorbesti putin si despre metodele de virtualizre: OpenVz, XEN etc

 10. Dic says:

  Eu sunt de parere ca mai bine faci un mic efort si faci pasul catre un server dedicat…

 11. Flavius says:

  BUna!!!

  Eu detin un resseler la o firma de web hosting si se plang cei de la firma ca site-urile mele consuma foarte multe resurse.
  Care ar fi cauza acestui consum,cum pot afla care site consuma resursele?
  Tin sa va spun ca detin doar 2 site-uri pe un resseler de 4 Gb izzyzone.com si respectiv izzyweb.net

  Ma puteti ajuta sa descopar si sa stopez cumva consumul?

 12. Sergiu Tot says:

  Salut,

  Consumul e o problema prea complexa ca sa poata fi tratata intr-un comentariu pe blog. Pune intrebarea pe NetHelp, da toate detaliile necesare (sistem de operare, servicii rulate etc.) si vedem ce se poate face.

 13. avram says:

  ce alternative pentru cpanel exista pentru un VPS???

 14. avram says:

  Ca si alternativa gratuita poti alege webmin cu usermin si virtualmin. Gasesti foarte multa documentatie despre acestea si instructiuni de instalare.

 15. VIPERA_95 says:

  e oke mai bn asa tot ms chinui sa fac un servare oke si cu vps ;););) bafta tuturor care il incercati